Využijte na čištění peroxid vodíku. Víte, jak a co s ním můžete vyčistit?

Využijte na čištění peroxid vodíku. Víte, jak a co s ním můžete vyčistit?
Na čištění a úklid domácnosti nemusíte být vybaveni řadou čistících prostředků, postačí vám peroxid vodíku. Tento ekologický prostředek s přehledem zvládne uklidit celou vaši domácnost. Víte, jak a co s ním můžete vyčistit?

Peroxid vodíku má dezinfekční účinky

Hned po sodě a octu je peroxid vodíku velmi účinným ekologickým prostředkem, který si poradí s běžnou špínou u vás doma. Jeho největší výhodou jsou jeho dezinfekční účinky. Peroxid vodíku vydezinfikuje všechny vaše plochy a dětské hračky. Dokonce lze v roztoku vody a peroxidu vodíku omývat ovoce a zeleninu, kterou zbavíte nejen špíny, ale také pesticidů.

Do vody s peroxidem vodíku můžete přes noc namočit kartáčky, stejně jako všechny houbičky na mytí. Peroxid vodíku zničí všechny choroboplodné zárodky a vy budete mít doma čisto.

Funguje proti plísni

Peroxid vodíku si poradí s plísní na zdi i v koupelně ve spárách mezi dlažbou. Peroxid vodíku stačí nastříkat na postižená místa, nechat působit a setřít. 

Umyje i zašlou mastnou špínu na hrncích

Peroxid vodíku má silné odmašťující účinky. Smíchat jej můžete s jedlou sodou, čímž vytvoříte hustou pastu s mírně abrazivními účinky. Takový ekologický čistič pak můžete používat na mytí mastných a připálených hrnců, plechů a pánviček.

Peroxidem vodíku vydezinfikujte záchod a další plochy ve vaší koupelně, Foto: Pixel-Shot / Shutterstock

Vyčistí záchod a koupelnu

Proti peroxidu vodíku nemají bakterie šanci. Neváhejte jej proto použít při úklidu vaší koupelny. Peroxidem vodíku vydezinfikujte záchod a další plochy ve vaší koupelně, které jsou vzhledem k vlhkosti náchylné k množení bakterií a k tvorbě plísní.

Umyje podlahy

Pro dezinfekční a špínu rozpouštěcí účinek je vhodné přidávat peroxid vodíku do každé lázně na vytírání podlahy. Podlaha bude nejen čistší, nýbrž i zbavená všech bakterií.

Lze jej použít jako bělidlo na prádlo

Peroxid vodíku lze použít jako přísadu na praní. Rozpouští špínu, zbavuje prádlo skvrn a má bělící účinek. Díky tomu je nejvhodnější na bílé prádlo, které může časem zešednout nebo se na něm objevují žluté fleky. Peroxid vodíku je například výborným pomocníkem při odstraňování skvrn z podpaží bílých triček. Peroxid vodíku stačí na skvrnu nastříkat, nechat působit a pak tričko běžně vyprat.

Je vidět, že je peroxid vodíku podobně jako jedlá soda nebo ocet univerzálním pomocníkem v domácnosti. Kromě výše zmíněného pohlcuje zápachy, a proto to u vás doma bude vonět čistotou.

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.realsimple.com