Jak docílit toho, aby se vaše koupelna leskla?

Jak docílit toho, aby se vaše koupelna leskla?
Vaše koupelna může být opravdu důkladně uklizená a umytá tak, že by se z její podlahy dalo jíst. Přesto jí bude scházet potřebný první dojem, bude-li ochuzena o lesk. Lesk vaší koupelny je ohrožený jejím každodenním využíváním. Nejvíce mu škodí vodní kámen, neodborné čištění a samozřejmě i plísně a další nečistoty. 

Lesk a vodní kámen v koupelně 

Proč se vaše koupelna neleskne ani po tom, co sotva popadáte dech a vaše prsty skoro ani necítíte po urputném drhnutí vany a kachliček? Důvodem může být a nejspíš jím také je vodní kámen. Vodní kámen v koupelně vzniká především v souvislosti s tvrdou teplou vodou. Když voda steče po kachličkách nebo vodovodní baterii a vy ji včas nesetřete, zůstanou vám na tomto povrchu zbytky vodního kamene.

Vodní kámen není nebezpečný. Jedná se o usazeniny hořčíku a vápníku, které hyzdí vaši koupelnu. Aby však ve vaší koupelně nepřevzal vodní kámen nadvládu, je potřeba proti němu urychleně zakročit. Teprve až odstraníte vodní kámen, bude se vaše koupelna znovu lesknout. Na vodní kámen můžete použít speciální čističe z drogerie, stejně tak obyčejný bílý ocet. Jeho kyselost je to, co vodní kámen nesnáší.

S odstraněním vodního kamene vám může pomoct také směs jedlé sody a vody. Abyste vodní kámen nemuseli řešit pokaždé, když voda na površích vaší koupelny zaschne, naučte se vanu i kachličky, které přišly do kontaktu s vodou, utřít suchým hadříkem pokaždé, když vylezete z vany nebo když použijete umyvadlo.

Lesk a abrazivní čištění koupelny 

Ovšem důvodem, proč se vaše kachličky nebo vana v koupelně neleskne, nemusí být pouze usazený vodní kámen, nýbrž také špatně zvolený proces čištění. Pokud na vanu a kachličky používáte abrazivní pomůcky a čistící prostředky a povrchy v koupelně jim nejsou přizpůsobeny, logicky je jejich povrch odřete a ten se pak už nebude lesknout.

Vždy se tedy zajímejte o to, jaký čistič můžete na čištění použít. Spíše než kartáče a drátěnky na čištění používejte měkké houbičky. Celkem neškodná může být pasta z jedlé sody a vody. Ta je sice maličko abrazivní, běžný povrch ji však snese. 

Plíseň ve spárách mezi kachličkami 

I kdyby se vaše kachličky leskly, lesku si nikdo nevšimne, pokud bude vaše spáry mezi kachličkami hyzdit plíseň. Jak na plíseň? Použít můžete savo proti plísni nebo různá bělidla, která povrch dezinfikují. Od věci není ani použití pasty z jedlé sody, která má čistící i bělící i dezinfekční účinky.