Jak vrátit lesk zašlým kachličkám a obkladům v koupelně?

Jak vrátit lesk zašlým kachličkám a obkladům v koupelně?
Kachličky a obklady tvoří podstatnou část koupelny, a proto je potřeba udržovat je čisté, aby zářila celá koupelna. Co způsobuje, že jsou kachličky špinavé a na co si dát pozor při jejich čištění?

Na kachličkách se usazuje vlhkost, která je živnou půdou pro vznik plísně

Stejně jako další věci –⁠ i kachličky v koupelně ohrožuje vlhkost. Ta je pak živnou půdou pro vznik nebezpečných plísní. V místech, kde se nedostane dostatek vzduchu, může vznikat plíseň. Například v rohu koupelny, pod vanou. Tomu je třeba předcházet, a to nejlépe tak, že budete koupelnu často a důkladně větrat. Větrání je tedy prvním nejdůležitějším krokem k udržení čisté a zdravé koupelny.

Vlhkost na kachličkách však může způsobit i to, že se na nich vytvoří film, především pak kolem vany kvůli používání mycích přípravků na bázi oleje. Ten pak způsobí, že se na kachličky lepí další nečistoty.

V neposlední řadě kachličky v koupelně ohrožuje vodní kámen. Pokud se tvrdá voda dostane do kontaktu s obkladem nebo dlažbou, může se stát, že na této ploše pak vzniknou nevzhledné usazeniny. I ty je potřeba odstranit. Ať už zvolíte jakoukoliv techniku čištění, vždy myslete na to, že pravidelnost zaručí, že se při úklidu budete méně namáhat. Je tedy dobré kachličky sem tam jen otřít suchým hadříkem a tím je udržet čistší o něco déle.

Použijte pastu z vody a jedlé sody, která má abrazivní, dezinfekční i bělící účinky, Frezi Gate / Shutterstock

Jak čistit spáry kachliček?

Na čištění kachliček a obkladů můžete použít jakýkoliv čistič. Vždy však berte ohledy na materiál, ze kterého jsou kachličky vyrobeny. Některé luxusní materiály můžete snadno poškrábat, a proto se vyhněte použití hrubé síly nebo drátěnek. Například ocet je naprosto nevhodný na obklady z přírodního kamene, u kterých může způsobit změnu barvy. Na tyto obklady je nutné použít čistící prostředky s neutrálním pH.

A jak na spáry kachliček? Jejich údržba je komplikovaná z toho důvodu, že sají vlhkost a jsou porézní. Díky tomu se na nich může hromadit nečistota, která zkazí celkový dojem vaší koupelny. Jak spáry vyčistit? Použijte pastu z vody a jedlé sody, která má abrazivní, dezinfekční i bělící účinky.

Zdroje článku: