Čirok: Bezlepková obilnina z Afriky

Čirok: Bezlepková obilnina z Afriky
Čirokovou mouku jsme mohli nalézt v prodejnách se zdravou výživou, ale dnes již bývá dostupná i v supermarketech. Její výhody využijí nejen bezlepkáři, ale všichni ti, kteří chtějí posílit své zdraví a zlepšit kondici.

Dostal se k nám z teplých krajin

Z africké Etiopie, oblasti tropických monzunů a pestré vegetace si přes Blízký a Dálný východ našel čirok z čeledi lipnicovitých cestu na jídelní stůl všech států světa. I přestože ke svému růstu potřebuje speciální podmínky podobné tropům, v teplejších oblastech České republiky se jeho pěstování daří. Čeští celiaci tak mají k dispozici další bezlepkovou potravinu plnou kvalitních bílkovin, vitamínů a vlákniny.

Zdroj: Autor: Jennifer Princ / Shutterstock

Potravina s pozitivním vlivem na zdraví a kondici

Čirok je výborným zdrojem vitamínů B, vápníku, draslíku, fosforu a železa. Obsahuje velké množství vlákniny, která tělu pomáhá zbavovat se odpadních látek. Působí antioxidačně, chrání buňky před stárnutím a má silné protizánětlivé účinky. Nahrazení klasické bílé mouky čirokovou podle odborného výzkumu zpomaluje uvolňování cukru a navozuje delší pocit sytosti. Čirok má narozdíl od pšenice nízký glykemický index a dochází tedy k menším výkyvům hladiny glukózy v krvi. Díky vysokému obsahu bílkovin se řadí na první příčku mezi biologicky hodnotné potraviny nahrazující bílkoviny z živočišných produktů. 

Čirok je výborným zdrojem vitamínů B, vápníku, draslíku, fosforu a železa.

Jak čirok používat v kuchyni

Čirok zařazujte v podobě mouky do všech běžných jídel. Pro začátek můžete kombinovat s klasickou moukou, na kterou jste zvyklí a postupně přidávat větší množství. Čirokovou krupici používejte na zavářku do polévky, knedlíky a kaše. Dostupná jsou i čiroková zrna, která můžeme vařit společně s rýží i dalšími námi oblíbenými obilovinami. Výborný je bezlepkový chléb z čirokové mouky s jogurtem. Nebojte se experimentovat a přizpůsobit si recepty podle vlastních preferencí. Vaše tělo se vám odvděčí. 

Zdroj:

  • autorský text