Jak si Číňané vyznávají lásku a proč to tak neděláme i my?

Jak si Číňané vyznávají lásku a proč to tak neděláme i my?
Číňané mají prostě jinou kulturu a priority, které se od těch našich v mnohém liší. Lásku si nevyjadřují slovy, ale svými činy – tím, že se o vás budou starat, kupovat vám dárky a brát ohledy na vaše potřeby. Kdo by pak postrádal nějaké takové „miluji tě“?

Miluji tě? To se neříká

V čínštině existuje mnoho méně přímočarých způsobů, jak dát někomu najevo svou lásku a náklonnost, než říct prosté „miluji tě“. Tato fráze je zvláštním fenoménem, který není v tradiční čínské kultuře příliš běžný. Možná jste zvyklí říkat přátelům, partnerům a příbuzným, že je máte rádi, ale čínské rodiny nebývají právě přímé a hlasité, pokud jde o vyjádření citů vůči bližním. I rodiče dávají dětem najevo, že je milují, spíše činy než slovy (např. jídlem).

Babička hůlkami nabízí jídlo členům rodiny. Zdroj: PRPicturesProduction / Shutterstock

I když si Číňané možná přímo neřeknou „miluji tě“, mají spoustu kalendářních dnů, kdy oslavují vzájemnou lásku. Vedle mezinárodního Valentýna mají např. vlastní svátek zamilovaných zvaný Qixi (Čchi-si), festival dvojité sedmičky. Připadá vždy na sedmý den sedmého měsíce lunárního kalendáře a Číňané při něm oslavují své partnery tak, že je zahrnou květinami, čokoládou a dalšími dárky.

Jiná kultura s jinými prioritami

Čínská kultura se od západního světa pozoruhodně liší v mnoha směrech. Jídlo, které tam ochutnáte, se nedá srovnávat s nabídkou amerického čínského bistra. Zvyknout si na jejich pořady a filmy může také trvat déle, jelikož pravidla kultury a zvyklosti jsou zkrátka jiné. Nepřekvapí tedy, že vyjadřování lásky, randění a žádost Číňana o sňatek se nepodobá tomu, co zná např. Američan. Čínští teenageři obvykle nerandí ve škole a nechodí spolu, aniž by se vzali. Rodiče se do jejich vztahů téměř vždy zapojují.

Stejně jako se „miluji tě“ v čínských rodinách většinou neříká, ani samotná romantika není v jejich kultuře zakořeněná tak, jak je tomu v mnoha jiných. Zatímco v anglicky mluvících si páry dělají těžkou hlavu z toho, kdo důležité vyznání pronese první, čínským párům je to vlastně jedno.

Jak vyznat lásku? Dárkem, ne slovy!

Číňané dávají před pouhým vyznáním přednost tomu, když jim své city projevíte dárkem nebo finančním zajištěním. I když se to lidem z jiných kultur může zdát povrchní, bohatství se považuje za ukazatel stability pro budoucnost, což je v souladu s ideály, které Číňané o lásce mají. Budou pravděpodobně velmi pozorní a ohleduplní k vašim potřebám a budou se o vás starat, aby vyjádřili svou náklonnost.

Dárek jako důkaz lásky? Zdroj: imtmphoto / Shutterstock

Čínský muž vám např. nabídne, že vám ponese zavazadlo a zaplatí večeři. Může se kvůli vám rozčílit a připomínat vám, abyste se teple oblékli nebo se vydatně naobědvali. Některým západním ženám se toto chování může zdát arogantní či povýšené, ale je to zřejmě mužův způsob, jak ukázat, že vás miluje a obdivuje.

Polibky a objetí na veřejnosti uvidíte jen zřídka, ale pokud se s Číňanem opravdu sblížíte a spřátelíte, pravděpodobně vám často bude dávat dárky, vtipkovat a dělat si z vás legraci (vše z lásky) a umožní vám účastnit se rodinných sešlostí.