Nechce vaše dítě jíst maso? Nahraďte jej těmito potravinami

Nechce vaše dítě jíst maso? Nahraďte jej těmito potravinami
Ze dne na den se vaše dítě rozhodlo nejíst maso a vy tápete, co teď bude jíst? Většina vegetariánských dětí si vystačí se špagetami, sýrovou pizzou a dvěma oblíbenými zeleninovými jídly. Ale stačí to?

Naštěstí dnes již existuje mnoho receptů, jak živiny obsažené v mase spolehlivě nahradit. Připravit chutná vegetariánská jídla není náročné a velice často se stávají i chutnou přílohou, ne-li dokonce hlavním jídlem zarytých masožravců. 

Pokud je dítě starší, přizvěte ho do kuchyně a naučte se spolu několik nových receptů. Kupte si vegetariánskou kuchařku a vyberte si oblíbené recepty, jež se stanou vaším rodinným stříbrem. Jíst chléb se sýrem opravdu nestačí. Zaměřte se na dostatek odpovídajících živin z jiných než masitých zdrojů. Vegetariáni a zejména vegani se musí zaměřit na doplnění bílkovin, železa, vápníku, vitaminu D, vitaminu B12 a omega - 3 mastných kyselin. 

Zdroj: Autor: zi3000 / Shutterstock

Bílkoviny

Pro růst svalové hmoty potřebuje každé dítě dostatek bílkovin. Výborným zdrojem bílkovin jsou ořechy, různé druhy luštěnin jako jsou fazole, čočka, hrách nebo cizrna, samozřejmě mléčné produkty a také kvalitní sojové výrobky, zejména tempeh. 

Železo

Železo je nezbytné pro zdravou krev a dobrou imunitu. Dejte si pozor, zda dítě přijímá dostatek luštěnin, tmavé listové zeleniny nebo sušeného ovoce jako jsou meruňky, fíky nebo švestky. 

Vegetariáni a zejména vegani se musí zaměřit na doplnění bílkovin, železa, vápníku, vitaminu D, vitaminu B12 a omega - 3 mastných kyselin.

Vápník

Vápník je zapotřebí k růstu silných a zdravých kostí. Nachází se zejména v mléčných výrobcích, ale také v brokolici, květáku, zelených listech, černých fazolích a mandlích. 

Vitamin D

Je důležitý k vstřebávání vápníku, který přijímáme z jiných potravin. Můžeme jej získat z obohacených mléčných nebo sojových výrobků, vaječných žloutků, ale obzvlášť z pobytu na slunci. Proto nezapomínejme i v zimě chodit ven, když svítí slunce.  

Vitamin B12

Je potřebný pro dobré fungování mozku a nervového systému. Vitamin B12 se nachází pouze v živočišných potravinách a vegetariáni jej získávají z mléčných produktů a vajec.

Omega - 3 mastné kyseliny

Esenciální mastné kyseliny pomáhají potlačovat záněty a předcházet srdečním onemocněním. Vegetariáni musí zařadit více ořechů a lněných, popřípadě chia semínek. Každé jídlo je dobré pokapat kvalitním rostlinným olejem, například sezamovým, slunečnicovým, dýňovým nebo olejem z vlašských ořechů.

Zdroj: