Je cibetková káva opravdu tak výjimečná?

Je cibetková káva opravdu tak výjimečná?
Pokud rádi ochutnáváte speciální druhy kávy, pravděpodobně jste už o cibetkové kávě slyšeli. Nejen že se řadí mezi nejdražší kávy na světě, ale s její výrobou a prodejem je spojeno mnoho otazníků.

Jak vzniká cibetková káva

Cibetková káva pochází z Indonésie, kde žije cibetkovitá šelma, přesněji ovíječ skvrnitý. Tato starodávná šelma je všežravcem, a tak si ráda pochutnává také na plodech kávovníku. Z těch stráví pouze dužinu a neporušená zrnka opět vyloučí. V žaludku dochází k fermentaci zrnek a díky enzymům v trávicím traktu získává výsledná káva specifickou nasládlou chuť a aroma. 

Koho ale napadlo vybírat kávová zrnka z výkalů

Historie cibetkové kávy sahá až do 18. století, kdy si Nizozemci poprvé založili kávové plantáže na Sumatře a Javě. Legenda vypráví, že místní lidé měli zakázáno využívat kávu z plantáží pro soukromé účely, a tak začali ze země sbírat zrna vyloučená živočichy (piccoloneexistuje.cz).

A jak to bylo s cibetkovou kávou dál

V 90. letech 20. století se cibetková káva poprvé objevila mezi kávovými gurmány v Americe. Netrvalo dlouho a prostřednictvím amerického filmu Než si pro nás přijde s Jackem Nicholsonem a talk show Oprah Winfreyové se tato speciální káva dostala do pozornosti celého světa. Jelikož však světová poptávka několikanásobně převyšuje nabídku, z cibetkové kávy se stal nekontrolovatelný byznys. V Indonésii a Vietnamu vznikly cibetkové farmy, které na této gurmánské kávě dobře vydělávají. 

Je tedy prodej cibetkové kávy etický?

Protože sbírání trusu v terénu je velmi náročné, tisíce těchto plachých zvířat bylo kvůli kávě zavřeno do klecí. Kávové plantáže nesplňují standardy dobrých životních podmínek a jsou kritizovány za týrání zvířat. Existují však i alternativy v podobě certifikované fair-trade cibetkové kávy získané přirozeným sběrem ve volné přírodě nebo ve formě náhražky cibetkové kávy založené na chemické bázi.

Sběr ve volné přírodě, Zdroj: Tong_stocker / Shutterstock

Je cibetková káva jen nafouknutá marketingová bublina?

Řada špičkových baristů a znalců tvrdí, že samotná chuť cibetkové kávy až tak výjimečná není a jiné výběrové druhy jsou chuťově mnohem zajímavější. Navíc část produkce může být pančovaná, protože i směs s 1 % obsahu cibetkové kávy se smí nazývat oficiálním názvem. Samotný spotřebitel je tak často díky neznalosti klamán. 

 

Zdroj: