Chrápání může být dědičné, zjistili vědci. Jaké faktory ho mohou ovlivnit?

Chrápání může být dědičné, zjistili vědci. Jaké faktory ho mohou ovlivnit?
Chrápání není nic příjemného pro spícího, ani lidi kolem něj. Čím je ale způsobeno? Faktorů, které chrápání ovlivňují je více, ale genetika by opravdu mohla být jednou z nich. Američtí vědci navíc zjistili, že děti chrápajících rodičů mají až třikrát větší šanci, že budou chrápat také.

Chrápání a dědičnost

Chrápání rozhodně není určeno pouze dědičností, ale určitá spojitost tu je. 

Protože chrápání je ve skutečnosti poruchou dýchání, většinou k němu vedou určité fyzické rysy. Mezi ně patří například úzké dýchací cesty, úzký hrtan, malá čelist, předkus nebo dokonce velký jazyk. Ty v noci výrazně zhoršují dýchání, kvůli čemuž často vzniká právě chrápání. A všechny tyto znaky jsou dědičné podobně jako barva vlasů nebo očí. Většina z těchto problémů se však dá léčit různými rovnátky a přístroji.

Chrápání může být výrazně ovlivněno také obezitou. A v naší váze a množství tuků hrají geny hodně velkou roli. Nadměrné množství tuků se však ukládá i v oblasti kolem krku, což způsobuje horší dýchání a s tím i chrápání. Ne vždy to ale je pouze předmětem genetiky a obézními se můžeme stát i kvůli našim špatným návykům a životnímu stylu. Právě proto je důležité brát ohledy i na naše zdraví.

Podle americké studie z roku 2006 zveřejněné v článku deníku Sleep Centers jsou navíc děti chrápajících rodičů opravdu třikrát náchylnější k chrápání než ostatní děti. Dále také děti s alergií byly k chrápání dvakrát náchylnější než ty bez ní. U dětí může ale chrápání navíc ovlivnit zdravotní vývoj a mohou se u nich objevit poruchy učení, metabolismu i onemocnění srdce.

Náš životní styl je mnohem důležitější

Bylo by snadné všechno hodit jen na genetiku, ale velice často si za své chrápání můžeme my sami, kvůli svému životnímu stylu a špatnému jídelníčku. A to může mít na naše dýchání, chrápání i zdraví celkově mnohem větší dopad než dědičnost.

Pokud tedy někdo chrápe je hodně pravděpodobné, že za to mohou jeho nezdravé návyky. Mezi ně patří především alkohol, kouření, ale právě také konzumace příliš tučného a nezdravého jídla či nedostatek pohybu.

Naštěstí jsou tato rozhodnutí ve vašich rukou a svého chrápání se můžete pokusit zbavit i díky lepšímu životnímu stylu. Proto, i když vaši rodiče chrápali, nemusí to nutně znamenat, že budete chrápat také, když budete žít zdravým životním stylem.

Není tedy tak lehké určit, jaká je příčina chrápání právě u vás. Z nějaké části to může být i kvůli genetice, ale velice často se chrápání můžete zbavit právě tím, že budete žít zdravěji.

Zdroje: