5 hlavních charakteristik snů

5 hlavních charakteristik snů
Sny nás po generace provázejí a bývají zdrojem inspirace pro řadu umělců, filozofů a vědců. Ale teprve nedávno se sny staly předmětem vědeckých studií. I když se u každého z nás mohou sny odlišovat, specialista na spánek a snění, psychiatr J. Allan Hobson ve své knize The Dreaming Brain definoval pět základních charakteristik snů.

Sny jsou často neuspořádané 

Při snění můžeme zažívat zvláštní situace plné nesmyslů a dvojznačností. Ve snech často vůbec nejsou dodrženy základní konvence místa, času a děje. Lidé ve snech mívají zvířecí podobu, dva se spojí v jednoho člověka, zvířata se chovají jako lidé nebo se dva různé sny promítají do sebe. Sen nemusí dávat smysl.

Zdroj: Autor: My Ocean Production / Shutterstock

Sny často obsahují intenzivní emoce

Ve snech se zřídka promítá obyčejný každodenní život. Lidem se často zdají sny trapné či děsivé, během kterých zažívají řadu emocí: nejčastěji strach, úzkost a překvapení. Běžně se ve snech objevujeme nazí, jsme ztraceni, nestíháme vlak či jsme pronásledováni. Někdo ve svých snech jde vstříc svým emocím v podobě různých zvířat a příšer.

Podivné události ve snu nám nepřipadají zvláštní

Situace, které by nám ve skutečnosti připadaly směšné nebo nelogické, jsou ve snu samozřejmostí. Ve snech můžeme procházet zdí, plavat v kaluži vody či létat. Po probuzení se často nestačíme divit, čeho všeho jsme byli schopni. 

Zvláštní smyslové zážitky 

Určitě si vzpomenete na sen, kdy jste padali do nekonečného prostoru. Sen nás unáší do hlubin a my jsme zcela oddáni gravitační síle. Časté jsou také sny, kdy se nemůžeme hnout z místa nebo sny, ve kterých jsme ochrnuti a nemůžeme ovládat své tělo. 

Sny je těžké si pamatovat

Pokud si sen hned po probuzení nezaznamenáme, 95 % snů se z naší hlavy nadobro vytratí. Udržení snové paměti vyžaduje dlouhodobou praxi. Tréninkem, relaxačními cvičeními a nejrůznějšími technikami práce s myslí je možné kapacitu snové paměti o něco navýšit. 

Zdroje: