Bylinky vhodné pro ženy

Bylinky vhodné pro ženy
Když nás něco bolí, často ve spěchu sáhneme po prášku nebo bolest potlačíme. Ta nás však upozorňuje na nesoulad duše s tělem, vyzývá nás ke zpomalení, odpočinku a přehodnocení. Bylinky mají tu moc náš organismus uvést do harmonie.

Řebříček

Zásobu sušeného řebříčku by měla mít doma každá žena. Řebříčkový čaj pomáhá léčit všechny záněty, posiluje dělohu a upravuje nepravidelnou menstruaci. Ocení jej i žena v klimakteriu. Díky mírnému obsahu sedativní látky thujonu, čaj z řebříčku uklidňuje a zmírňuje stres. Řebříčkovým odvarem omýváme dlouho se hojící rány. Řebříček využijeme také při nachlazení, migrénách a zažívacích potížích. 

Růže

Růže potěší ženu nejen jako květina, ale také jako léčivá bylinka. Do koupele přidáváme přímo růžové lístky nebo kapku éterického růžového oleje smíchaného s nosným olejovým základem. Růže hojí rány jak na těle, tak na duši. Tiší bolest, mírní pocity úzkosti a harmonizuje psychiku.

Zdroj: Autor: LedyX / Shutterstock

Heřmánek

Unavená žena před menstruací si ráda dopřeje šálek heřmánkového čaje. Jeho aroma ji příjemně zklidní, zmírní napětí v těle a uvolní křeče. Heřmánek také uklidňuje trávicí cesty a posiluje imunitní systém. Heřmánkový odvar ženy používají jako zábal či oplach na hlavu pro zdravé a silné vlasy. 

Kontryhel

Tato nenápadná luční bylinka prospívá zdraví i kráse ženy od dospívání až po stáří.

Kontryhel posiluje ženské pohlavní orgány, pomáhá zpevňovat děložní svalstvo po porodu, zastavuje porodní krvácení a zmírňuje příliš silnou menstruaci. Jelikož má zklidňující účinky na celý organismus, dokáže výborně pomoci ženám v přechodu. 

Šalvěj muškátová

Také šalvěj muškátová stimuluje dělohu a zvyšuje produkci ženského hormonu estrogenu. Zklidňuje při menstruaci a pomáhá ženám v klimakteriu. Má silně zklidňující až afrodiziakální účinky.

 

Zdroj:

  • autorský text (autorka je odborná aromaterapeutka)