Polévkové koření pro vaše zdraví: Vypěstujte si ty nejchutnější bylinky do polévky

Polévkové koření pro vaše zdraví: Vypěstujte si ty nejchutnější bylinky do polévky
Ve správné polévce by nemělo chybět zelené sypání. Přečtěte si, čím jsou polévkové bylinky důležité a jak je správně pěstovat, používat i uchovat.

Libeček

Chuť a vůně této impozantní trvalky je velice intenzivní a taktéž její léčebné účinky jsou výrazné. Kromě toho, že zlepšuje trávení a podporuje chuť k jídlu, pomáhá také na veškeré močové záněty i obtíže s ledvinami, mírní únavu a povzbuzuje nervovou soustavu. Kromě listů do polévky můžeme využít také stonky na vývar a kořeny na čaj. Libeček roste prakticky bez problémů téměř kdekoli, myslete však na to, že má rád slunce. Při sklizni dbejte na zachování vnitřních vrcholových listů, ze kterých rostlina vyráží. 

Zdroj: Autor: beta7 / Shutterstock

Petržel zahradní

Taktéž petrželka povzbuzuje chuť k jídlu a představuje nedílnou součást veškerých pročišťujících a detoxikačních kúr. Obsahuje spoustu vitamínů a minerálních látek. Kromě polévek se hodí se téměř do každého jídla. Můžeme ji pěstovat venku nebo po celý rok za oknem. Jen pozor na přelití. 

Kerblík

Tato zapomenutá bylinka s protizánětlivými a detoxikačními účinky je kromě polévek výborná do pomazánek, omáček nebo jen prostě nasekaná na chlebu s máslem. Pěstujeme ji v polostínu a často zaléváme. Průběžně sklízíme čerstvé lístky po celou sezónu.

Kromě listů do polévky můžeme využít také stonky na vývar a kořeny na čaj.

Celer listový

Kromě celeru bulvového existuje také celer pěstovaný pouze na nať. Tento celer vyžaduje při růstu lehkou půdu a bohatou zálivku. Kromě dochucení polévek jeho nať používáme všude tam, kde potřebujeme dodat zelenou barvu a svěží chuť voňavého celeru. 

Pokud si chcete polévkové bylinky uchovat i na zimu, doporučujeme jejich zamrazení. Sušené byliny velice rychle ztrácí na barvě, chuti i vůni. Bylinky si můžete uchovat v ledových kostkách nebo v malých krabičkách, aby byly snadno použitelné.  

Zdroj: