Brigitte Bardot: Žena, která se nebála být svůdná v době, kdy byla smyslnost považovaná za neslušnost

Brigitte Bardot: Žena, která se nebála být svůdná v době, kdy byla smyslnost považovaná za neslušnost
Je to už dávno, kdy se Brigitte Bardot rozhodla na vrcholu své slávy a krásy opustit světla reflektorů a zasvětit svůj život ochraně zvířat a prosazování jejich práv na lepší život. Přesto ve Francii nepřestala být ikonou filmu a ztělesněním ženskosti.

Oslnila ještě jako dívka

Na rozdíl od jiných slavných krásek své doby (Gina Lollobrigita, Sophia Loren) nebyla Brigitte děvčetem dělnické třídy. Pocházela z buržoazní zbožné katolické rodiny žijící v luxusním sedmipokojovém apartmánu v luxusním 16. pařížském obvodu s výhledem na Eiffelovu věž. Studovala balet na pařížské konzervatoři a díky této průpravě její chůze fascinovala muže z celého světa.

Když se v patnácti letech objevila na obálce Elle, svět se na chvíli zastavil. Byla to dobře vychovaná, zdrženlivá katolička, která měla ty správné křivky, její tělo bylo zpevněné sportem, a přesto tak ženské.

Čtěte také: I celebrity mají své koníčky. Uhodnete, co sbírá Angelina Jolie, nebo čím si krátí dlouhou chvíli Sarah Jessica Parker

Hříšně smyslná

Z nevinné dívenky se během několika let stal sexuální symbol. V roce 1957 kdy jí bylo 23 let, se objevila ve filmu … a Bůh stvořil ženu, který natočil její tehdejší manžel Roger Vadim. Byla tak smyslná, a přitom nikdy nemravná. Přesto se lidé v mnoha zemích nad její rolí pohoršovali a film byl zakázaný. Noviny ji označily za zkaženou. To vše vedlo k tomu, že se z filmu stal kasovní trhák jak v Americe, tak v Evropě.

Brigitte si z puritánů nic nedělala. Byla krásná a svobodná. Svým přístupem k životu, k emancipaci a k právům žen ovlivnila dvě generace žen. Milovali jí i přes její nedostatky. Nebyla ženou do manželství (zkoušela to 4x) a nebyla ani dobrou matkou. Ale sama to přiznala a dál prosazovala pro ženy možnost svobodné volby bez omezování.

Čtěte také: Karolína Kůrková: Sexy dívka z obálek světových módních časopisu Glamour, Elle, Vogue, Harper’s Bazaar, Marie Claire

O jejím životě psalo mnoho žen s velkým obdivem a s úctou, protože jen svou svobodomyslností udělala pro ženy víc než ženské spolky. Podle lidí, kteří ji znali, to byla první žena, která veřejně projevila svou sexuální svobodu. Před Brigitte se ženy prosazující svobodnou vůli a nezávislost nazývaly různě a nebylo to lichotivé. A po ní už to byly ženy se svobodným myšlením. Nikdy nepodlehla životnímu stylu hollywoodských hvězd.

Obdivovaly jí ženy, které se jí chtěly líbit a podobat a obdivovali ji muži, protože jí prostě chtěli.

Čtěte také: IQ přes 132, láska k potápění a žralokům, vlastnoručně pilotovaný tryskáč a parašutistická licence – to je herečka Nicol Kidman

Odchod do ústraní

Nakonec posedlost „Bardotkou“ byla tak velká, že mladou ženu doháněla k depresím, a dokonce i k pokusu o sebevraždu. Rozhodla se proto odejít z veřejného života na vrcholu kariéry, protože už nechtěla být slavná. Sláva jí brala svobodu.

Koupila statek vedle letního sídla svých rodičů u Saint Tropez a žije tam dodnes.