Jak se irský teenager stal celosvětovou rockovou hvězdou s bohatstvím 700 milionů dolarů

Jak se irský teenager stal celosvětovou rockovou hvězdou s bohatstvím 700 milionů dolarů
Dnes je Bono globální superstar. Popularita ho doprovází více než čtyři desetiletí. Jeho práce s U2 z něj učinila velmi bohatého muže a také aktivistu, upozorňujícího na světovou chudobu a devastující vliv AIDS v chudých zemích.

Bono se narodil jako Paul David Hewson v irském Dublinu v roce 1960. Do U2 nastoupil, když byl 16letým studentem střední školy. Jak uvádí zpravodajská stanice CNN, byl přezdíván „Bono Vox“, což znamená dobrý hlas, a od té doby jméno Bono používá. U2 začali koncertovat téměř okamžitě a své první album s názvem Boy vydali v roce 1980.

Zdroj: Debby Wong / Shutterstock

The Joshua Tree, vydané 9. března 1987, bylo album, které katapultovalo umělce a celou kapelu U2 k celosvětové slávě. Bylo to vůbec první album, které vyšlo v jeden den na CD, vinylové desce a magnetofonové pásce. Je to nejprodávanější album skupiny a s 25 miliony prodaných kopií po celém světě patří mezi nejprodávanější alba všech dob.

Úspěchy s U2

Jen v roce 2015 na světovém turné bylo vyprodáno 76 koncertů, které vydělaly přes 150 milionů dolarů. A nebyl to zdaleka první úspěch. V letech 2009 až 2011 měla kapela na turné 110 koncertů a jen ze vstupenek byl zisk přes 700 milionů dolarů. A k tomu se ještě prodávaly nosiče a reklamní zboží, takže zisk byl mnohem vyšší. Bono navíc napsal většinu textů kapely, což podstatně přispělo k jeho jmění.

K tomu byl úspěšný hudebník ještě jedním ze zakládajících členů soukromé kapitálové společnosti Elevation Partners a vydělal slušný obnos obchodováním s akciemi.

I s manželkou své peníze dávají na dobrou věc

Bono je také jedním z nejoddanějších filantropů na světě. Mnoho cestuje, přednáší pro veřejnost a lobuje u politiků. Bonovu kariéru jako sociálně uvědomělého hudebníka formovaly zkušenosti z dětství v Irsku i dobrovolnická práce v Africe a Jižní Americe. V roce 1982 se oženil se se svou dětskou láskou Ali Hewson, uznávanou aktivistkou. Žijí v Dublinu se svými čtyřmi dětmi.

Bono byl nominován na Nobelovu cenu za mír v roce 2003 za své úspěšné úsilí o zmírnění dluhu třetího světa a podporu povědomí o AIDS v Africe. 28. února 2003 obdržel od francouzského prezidenta Jacquese Chiraca hodnost Chevalier dans I'Ordre de la Legion d'Honneur (Rytíř řádu čestné legie).

Zdroj: