Stres vás může zničit a ano, lze na něj svést cokoliv a budete mít pravdu. Možná, že může i za vaše křivá a bolavá záda

Stres vás může zničit a ano, lze na něj svést cokoliv a budete mít pravdu. Možná, že může i za vaše křivá a bolavá záda
Stres má tolik následků, že na něj lze svést cokoliv a budete mít pravdu. Jen málokdo by však stres hledal za svými bolavými zády. Převážně až u fyzioterapeutů zjistí, že původní příčinou bolesti není zablokovaná krční páteř, nýbrž stres.

Křivá a bolavá záda jsou častým problémem lidí

Nedostatek pohybu, převážně sedavé zaměstnání nebo naopak jednostranné přetěžování... To může mít za následek bolesti zad. Pokud je bolest už opravdu nesnesitelná, jdete pochopitelně za fyzioterapeutem a žádáte ho o nápravu. Jenže on se vás místo toho, kde to bolí, zeptá, zda trpíte stresem. A pak se dozvíte, že až za polovinou případů bolesti zad je schovaný dlouhodobý chronický stres. Také se dozvíte, že žádná masáž nebude spásná, pokud vlivem stresu nepřestanete nepřirozeně zatínat vaše svaly.

Jaké fyzické problémy přináší psychický stres?

To, že vlivem stresu trpíte únavou, špatným rozpoložením, depresí, poruchami spánku, nechutenstvím nebo podrážděností, nejspíš víte. Ovšem fakt, že dlouhodobý neléčený chronický stres může i za chronickou bolest zad, za špatné držení těla, za zablokovanou krční páteř, že má na svědomí zatuhlost trapézových svalů, bolesti šíje či dokonce zablokovaná žebra, to se dozvíte až poté, když začnete po příčině křivých a bolavých zad pečlivě pátrat.

Všichni fyzioterapeuti vědí, že stres může být hlavní příčinou bolesti zad. Pro ně není žádnou novinkou, že v důsledku stresu nevědomky napínáte svaly převážně v oblasti šíje. Tam se nacházejí takzvané stresové svaly. V důsledku nepřirozeného napínání se ve svalech hromadí kyselina mléčná, což způsobuje bolest.

 Po náročném dni v práci si zajděte do sauny, Zdroj: NDAB Creativity / Shutterstock

Psychické zdraví jde ruku v ruce s tím fyzickým

Abyste bolesti zad, které způsobuje stres, předešli, je potřeba si uvědomit, že psychické zdraví jde ruku v ruce s tím fyzickým. Stres rozhodně nezpůsobuje jen ztuhlost krční šíje. Pod vlivem stresu a psychické nepohody se různě nezdravě krčíme, ramena dáváme nevědomky dopředu, hlava je v mírném předklonu, nepravidelně dýcháme, potíme se a tělo dál vylučuje stresové hormony, které krátkodobě sice neškodí, ale z dlouhodobého hlediska představují obrovský problém.

Jak předcházet stresu?

Je jasné, že aby vás ze stresu nebolely záda, nepřestanete pracovat. Co ovšem můžete udělat je to, že si budete pravidelně dávat v práci přestávky na protažení. Úplně postačí, když si uvědomíte, do jakého nekomfortu své tělo nevědomky házíte a co tím svému zdraví způsobujete. Když už stres nemůžete eliminovat, je potřeba jej prokládat příjemnými okamžiky. Po náročném dni v práci si proto zajděte do sauny, na manikúru, postačí obyčejná procházka na čerstvém vzduchu. Nejlevnějším lékem na stres je pak bezesporu spánek.

 

Zdroje: