Bobuloviny a jejich zázračné účinky na zdraví

Bobuloviny a jejich zázračné účinky na zdraví
Všichni víme, že náš jídelníček by měl být pestrý. A právě různé druhy jedlých bobulovin nám během sezóny značnou pestrost nabízí. Obsahují totiž velké množství vitamínů, minerálů a antioxidantů, pomáhají zlepšovat paměť a působí protizánětlivě. Znáte všechny bobuloviny z našich zahrad?

Černý rybíz má kromě velkého obsahu vitamínů významný obsah rutinu, jež pomáhá udržovat naše cévy pružné. Černé bobule s výrazně aromatickou chutí oceníme také při dlouhodobém stresu nebo například při rekonvalescenci po těžkých nemocech. 

Borůvky jsou nabité antioxidanty, vlákninou, a vitamínem C. Jejich konzumací posilujeme srdce, zlepšujeme imunitu a pomáháme zlepšit naši náladu. Zejména lidé v pokročilejším věku by měli borůvky do své stravy zařadit pravidelně, jelikož jejich častá konzumace napomáhá lepší paměti.

Zdroj: Autor: pilipphoto / Shutterstock

Muchovník se začíná řadit mezi oblíbené jedlé keře obzvlášť díky svým chutným plodům, které jsou skutečnou vitamínovou bombou. Obsahuje velké množství vitamínů C a B12, měď a železo. Léčebné účinky se připisují v boji se záněty a artritidou. 

Zimolez kamčatský, známý pod názvem kamčatská borůvka má oproti klasickým borůvkám tu výhodu, že ke svému růstu nevyžaduje kyselou půdu. Jeho plody obsahují vitamíny C, B a z minerálních látek hořčík, draslík, fosfor a vápník. Bobule zimolezu jsou vhodné pro lidi se začínající sklerózou. 

Zejména lidé v pokročilejším věku by měli borůvky do své stravy zařadit pravidelně, jelikož jejich častá konzumace napomáhá lepší paměti.

Brusinky, jež u nás dozrávají na konci léta, jsou důležitým lékem močových cest, trávicího a imunitního systému. Jsou taktéž bohaté na antioxidanty a přispívají ke zpomalení stárnutí. Brusinkám se na zahradě daří v kyselé půdě například vedle kanadských borůvek. Sušené brusinky přidáváme do čajových směsí nebo čerstvé s müsli do jogurtů. 

Aronie aneb černý jeřáb má plody mírně hořké chuti. Užívání aronie působí preventivně na kardiovaskulární onemocnění a její antioxidanty pomáhají snižovat krevní tlak, cholesterol a záněty. Kromě velkého množství vitamínů a minerálů obsahuje také jód, který je klíčový pro správnou funkci štítné žlázy.

Zdroj: