Bílé lanýže: Pěkně drahá delikatesa, kterou pomáhají hledat psi a prasátka

Bílé lanýže: Pěkně drahá delikatesa, kterou pomáhají hledat psi a prasátka
Bílý lanýž s označením Tuber Magnatum Pico je nejoceňovanějším lanýžem na světě a mezi všemi druhy jedlých hlíz nemá konkurenci. Jaké jsou jeho vítězné vlastnosti? Kde se nachází bílý lanýž? Jak se používá v kuchyni? To všechno jsme pro vás zjistili.

Bílý lanýž: charakteristika

Ceněný bílý lanýž je považovaný za delikatesu par excellence. Bílý lanýž má kulovitý a nepravidelný povrch. Ve srovnání s většinou ostatních druhů lanýžů nemá bílé bradavice a je na dotek sametový. Barva je světle žlutá až okrová. Vnitřní dužina, je tvořená tlustými mramorovanými žilkami, které během zrání mírně ztmavnou a jsou poseté načervenalými skvrnami.

Bílý lanýž může dosáhnout značných rozměrů, v případě výjimečných nálezů dokonce váží přes 1 kg. Velikost je však běžně mezi 2 a 10 cm v průměru a může se pohybovat přibližně od 10 do 200 g.

Vůně je jednou z nejvýraznějších charakteristik tohoto druhu. Vůně je komplexní a intenzivní a představuje nejharmoničtější aromatickou vůni ve světě hlíz. Matně připomíná parmazán, dosahuje tónů vlhkého dřeva a česnekové vůně. Pokud je vůně slabá nebo chybí, znamená to, že lanýž není dostatečně zralý nebo má špatnou kvalitu.

Chuť je intenzivní, ale vyvážená. Pár gramů lanýže stačí k ochucení jakéhokoli pokrmu. Chuť připomíná uleželý sýr, česnekovitý a jemně pikantní, ale oslazený náznaky medu.

Kde se tato vzácná surovina nachází

Každý lanýž upřednostňuje konkrétní stanoviště, kde může růst v symbióze s určitými druhy rostlin, ale přítomnost vápníku je společná pro všechny půdy, ve kterých se hlízy vyvíjejí. Vápenec je jedním z nejběžnějších prvků pro tvorbu lanýže. Konkrétně ceněný bílý lanýž je velmi náročná houba, a to je jeden z důvodů, který ovlivňuje jeho vysokou cenu. Půda musí být s vyváženým procentem písku a jílu, s dobrou vlhkostí i v suchém období. V půdě musí být hodně draslíku, naopak málo humusu, fosforu a dusíku. Je náročný i na nadmořskou výšku a roste do 700 metrů nad mořem.

Lanýže, které jsou nedílnou součástí italských kulinářských tradic, jsou úzce spjaty s ročními obdobími a oblastmi sklizně. Ceněné čerstvé lanýže lze ochutnat třeba během podzimní dovolené. Lze si samozřejmě tuto delikatesu zakoupit v obchodech s typickými produkty, na veletrzích a burzách nebo při online prodejích. Lanýže se prodávají také v sušené podobě.

Každý lanýž se vyvíjí ve specifickém období vymezeném oblastí původu. Mimo tuto dobu je přísně zakázáno jej sbírat, aby nedošlo k narušení jeho již tak choulostivého stanoviště. Bílý lanýž se sbírá od září do ledna, v závislosti na oblasti. 

Během celého období sklizně, sběrač lanýžů (v hantýrce zvaný trifolau), prozkoumává nejvhodnější území se svým čtyřnohým pomocníkem, který je buď pes anebo vycvičené prase. O těchto postavách existuje řada fascinujících příběhů, někdy obklopených tajemstvím, z nichž mnohé se odehrávají během noci (i když je v současné době na většině území státu zakázáno vykopávat hlízy v noci).

Symbiotické rostliny bílého lanýže

Každý druh lanýže se vyvíjí spontánně v symbióze s některým druhém rostliny, který roste v dané oblasti. Jde například o habr, lísku, dub, topol nebo lípu.

Cena této speciality

Zdroj: Luigi Bertello / Shutterstock

Bílý lanýž z italské Alby je považovaný za nejkvalitnější.

Cena se pohybuje v průměru mezi 1 500 až 3 000 EUR za kg, ale může být i dražší. Druhým nejdražším druhem je černý lanýž, ale ten je nesrovnatelně dostupnější.

Vzácný bílý lanýž má podle odborníků harmonický a vyvážený buket. Je velmi citlivý na klimatické změny a na změny ve vlastnostech půdy.

Bílý lanýž a jeho využití v kuchyni

Pokud jste někdy ochutnali tuto delikatesu, pravděpodobně jste již viděli krásná jídla s lanýžem nakrájeným přímo nahoře. Chtěli byste také zkusit připravit skvělou večeři?

 Zde je několik užitečných tipů:

  • Bílý lanýž lze na rozdíl od černého lanýže použít pouze syrový, nakrájený na tenké plátky a položený přímo ještě na horký pokrm. Důvodem takového použití je, že nadměrná teplota může způsobit znehodnocení lanýže. Teplo od horkého pokrmu stačí, aby lanýž uvolnil své vzácné vůně.
  • Plátky bílého lanýže musí být velmi tenké, a proto se používá speciální nástroj zvaný kráječ na lanýže. Pokud nemáte nic jiného, ​​můžete použít škrabku na brambory.
  • Lanýž by měl být před krájením důkladně vyčištěný, aby nedošlo k rozptýlení části vůní• Pozor na některé konkrétní kombinace! Bílý lanýž nevynikne na příliš aromatickém jídle. Jeho použití se upřednostňuje na jednoduchých pokrmech, jako jsou třeba vejce nebo těstoviny.

Zdroj: H Quality / Shutterstock

Lanýže ve světě

Bílá lanýž má malý rozsah (ve světovém měřítku), epicentrem je Itálie, zejména v severozápadní a střední Itálii. Slavnými místy nálezů jsou především Piemonte s městem Alba, Marche, díky městu Acqualagna a jeho okolí, a Toskánsko s místem jako San Miniato.

Tyto houby můžete najít také ve Slovinsku, v Chorvatsku (v istrijské oblasti), a na jihovýchodě Francie. Protože se ale zájem o hlízu ve světě zvýšil, byly objeveny některé nové oblasti v Bulharsku, podél Dunaje v Srbsku, v Maďarsku a v Rumunsku.

Zdroj: