Bezlepková dieta pro zdravého člověka, má smysl?

Bezlepková dieta pro zdravého člověka, má smysl?
Lepek je pro řadu lidí strašákem. Pro mnoho z nás je tomu tak oprávněně. Bezlepková dieta se však stala do značné míry určitým módním trendem. Může mít i pro zdravého člověka smysl?

Co je to celiakie?

Bezlepková dieta je doporučena pacientům, kteří trpí celiakií. To je onemocnění gastrointestinální soustavy. Jedná se o autoimunitní chronickou chorobu. Nelze ji žádným způsobem potlačit, nemocný může pouze mírnit příznaky, a to tak, že se lepku bude vyhýbat.

Pokud by pacient lepek konzumoval, vyústilo by to v jeho případ k zánětu sliznice tenkého střeva. To pak není schopno trávit a vstřebávat živiny. Což vede v konečném důsledku až k rozvratu metabolismu.

Samotný pacient povětšinou zaznamená potíže střevního i mimostřevního charakteru. Typickými symptomy jsou průjmy, nadýmání, bolesti břicha, zvracení, nechutenství či zácpa. Za atypické projevy celiakie můžeme považovat například vyrážku či dokonce úzkosti a deprese.

Celiakii diagnostikuje lékař při podezření na tuto chorobu. Bude tedy především zjišťovat rodinnou anamnézu a provázání pacientových potíží na stravování. V případě, že existuje riziko, že by pacient mohl trpět celiakií, provede se krevní test na přítomnost protilátek.

Škodí lepek zdravým lidem?

Kromě „oficiálně“ diagnostikovaných celiaků se začala ovšem lepku vyhýbat celá řada jiných lidí, kteří potíže nemají.

Správně fungující střevo si však s lepkem poradit umí, upozorňují odborníci. Bezlepková dieta proto nemá opodstatnění. Potíže navíc mohou spočívat v úplně jiném druhu potravinové intolerance. Máte-li podezření, že by mohl být problém právě ve stravě, řešte jej s lékařem.

Najdou se i ti, kteří by přísahali na bezlepkovou dietu jako poměrně spolehlivou cestu ke zhubnutí. Faktem je, že bezlepková dieta je zdravější než řada jiných více či méně šílených pokusů hraničících s hladovkou a absolutní sebedestrukcí

Ovšem za zhubnutím zpravidla nestojí lepek, respektive jeho absence. Vynechání pečiva zkrátka vede k omezení přísunu kalorií. A tento známý princip funguje na zhubnutí jako jediná zcela spolehlivá metoda.