Během lockdownu se nemusíte nudit. Už jste vyzkoušeli podcasty nebo e-booky?

Během lockdownu se nemusíte nudit. Už jste vyzkoušeli podcasty nebo e-booky?
Pandemie koronaviru v České republice neztrácí na síle. Už několik měsíců jsou v rámci protiepidemických opatření zavřená sportoviště, divadla i další možnosti vyžití. I doma se však naštěstí můžete zabavit. Jak?

Půjčte si (digitální) knížku

Také knihovny musely z nařízení vlády zavřít své brány. Věděli jste, že mají čtenáři možnost půjčit si kromě klasických knih též e-knihu? V Česku zajišťuje tuto službu několik poskytovatelů, k nejznámějším patří eReading.

Pokud jste registrovaným čtenářem například v městské knihovně svého bydliště, stačí si stáhnout aplikaci eReading do chytrého telefonu nebo do tabletu a prostřednictvím katalogu si můžete vybrané tituly půjčit. Skutečně jde o zápůjčku podobně jako u klasických knih, titul je přístupný vždy jen 31 dní.

Poslouchejte podcasty

Podcasty jsou fenoménem současné doby. Jde v podstatě o formát podobný rádiu. Obsahuje většinou audio stopu (může ale jít o video), kterou si stáhnete a offline posloucháte. Podcasty můžete poslouchat kdekoli, v uších je můžete mít při uklízení, běhání nebo jen tak ve volných chvílích.

Většinou se jedná o cca hodinový formát. Proto nemá pouze zábavnou, ale i vzdělávací funkci. Delší stopáž dovoluje věnovat se probírané problematice do hloubky. K nejoblíbenějším patří v ČR například Na vlně podnikání nebo podcasty z dílny Českého rozhlasu.

Vyrazte za kulturou

Vyrazit za kulturou zní možná jako poněkud hraběcí rada, ale řada umělců nebo institucí přesunula své aktivity do virtuálního prostoru.

Svá představení streamuje nyní řada divadel. Patří k nim třeba Městská divadla pražská nebo Divadlo v Dlouhé. Některá díla jsou dostupná naživo, jiná si můžete přehrát i ze záznamu. Prostřednictvím internetu se můžete vydat například i do Národního muzea nebo si virtuálně prohlédnout Pražský hrad. Podrobnosti o kultuře online najdete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí České republiky.