Tip: Recept na jedinečnou banánovou bábovku s ořechy

Tip: Recept na jedinečnou banánovou bábovku s ořechy
Jedinečná banánová bábovka s ořechy potěší každého bez rozdílu věku. A vás jistě potěší, že recept není nijak náročný a je tedy poměrně rychlý. Tak hurá na to!

Potřebné suroviny

  • 100 g třtinového cukru
  • 1 balení vanilinového cukru
  • 150 g másla
  • 2 vejce
  • 4 zralé banány
  • 1 dcl studené vody
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku
  • ½ čajové lžičky soli
  • 100 g vlašských ořechů

Postup na přípravu těsta

Nejdříve si dáme předehřát troubu na 150 °C. Ušetříme si tím čas, protože po vypracování těsta bychom jinak museli čekat na vyhřátí trouby.

Připravíme si mísu, do které nasypeme třtinový cukr společně s vanilinovým cukrem a máslem. Máslo nakrájíme na menší kousky, ale jinak jej dáváme vcelku. Tyto ingredience spolu vyšleháme, přidáme vejce a opět vyšleháme do pěny. Poté si připravíme banány. Nakrájíme je na kolečka, rozmačkáme v misce a přidáme trochu vody. Takto připravenou banánovou směs přidáme do těsta společně s moukou, jedlou sodou, kypřícím práškem a solí. Vše promícháme do hladkého těsta. V mixéru si namixujeme 100 g vlašských ořechů a vmícháme do připraveného těsta.

Příprava formy

Formu vymažeme olejem či máslem a vysypeme polohrubou moukou tak, aby byla celá forma pokryta tenkou vrstvou mouky. Pokud na toto zapomeneme, těsto se přichytí k formě a banánová bábovka s ořechy nepůjde vyklopit.

Do takto připravené formy nalijeme těsto. Abychom se vyhnuli vzduchovým bublinám v těstu, ťukneme lehce formou o pracovní desku. Těsto se zcelí a vzduchové bubliny zmizí.

Pečeme

Formu s těstem vložíme do trouby a pečeme cca 60 minut. Myslete však na to, že každá trouba peče jinak a záleží na zvoleném programu. Proto časový údaj berte jako orientační a raději bábovku pravidelně kontrolujte. Pokud máte pocit, že je již banánová bábovka s ořechy hotová, raději si špejlí ověřte, že je propečená i uprostřed.

Díky banánům je banánová bábovka s ořechy sama o sobě sladká, Zdroj: nickichen / Shuttershock

Tipy na vylepšení receptu

Pokud chcete zdravější verzi bábovky, dejte do těsta namísto polohrubé mouky pšeničnou celozrnnou mouku. Důležité je, aby byla jemně mletá.

Díky banánům je banánová bábovka s ořechy sama o sobě sladká. Pokud máte ale rádi hodně sladké buchty, můžete do těsta přidat cca 180 g cukru krupice. Cukr přidejte i v případě, že nemáte zcela zralé banány, protože jak je známo, banán je tím sladší, čím je zralejší.

Pokud máte rádi chuť vanilky, přidejte do těsta vanilkový extrakt. 

Namísto vlašských ořechů můžete použít jakékoliv jiné dle toho, jaký druh ořechů máte rádi. 

Alergie na ořechy je velmi rozšířená, proto nezapomeňte vaši návštěvu upozornit, že servírovaná bábovka je obsahuje.

Kombinace banánů a ořechů dělá z této bábovky dezert vhodný pro návštěvy či na oslavy, pokud chcete přinést něco speciálního a chutného. 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.prozeny.cz