Bábovka z Margotky

Bábovka z Margotky
Receptů na bábovku je na internetu nespočet, ale jen jeden je ten nejlepší. Pokud se vám doma válí tyčinka Margot, pak oceníte určitě tuto bábovku.

Suroviny

  • 6 lžic oleje
  • 2 ks vejce
  • 1 hrnek mléka (někdo používá jednu smetanu ke šlehání 33%)
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 2 hrnky polohrubá mouka
  • 0.5 balíčku kypřicí prášek do pečiva
  • 1 ks tyčinka Margot
  • 3 lžíce rumu (nemusí být, záleží jen na vás)

Postup pečení Margot bábovky

Ze všeho nejdůležitější je zapnout si troubu. Bábovku z Margotky pečeme při 200°C. Dalším důležitým krokem při pečení této jedinečné bábovky je to, že si na několik minut uložíte tyčinku Margot do mrazáku. 
Je totiž nejlepší strouhat ji takto zmraženou. Zabráníte totiž tomu, že se vám při strouhání nebudou tvořit místo hoblinek neforemné hroudy a tyčinku nastrouháte bez problémů.
Dále si formu vymažeme tukem (a to skutečně pečlivě) a vysypeme moukou, kokosem nebo strouhankou a nachystáme si dvě misky.

První mísa

Do první mísy si připravíme všechny sypké ingredience. Ty ale nejprve prosejeme skrze síto. Suroviny přeséváme proto, abychom docílili krásně nadýchaného těsta a zabránili tak nechtěnému hrudkování. 

Druhá místa

Rozklepneme si vajíčka a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky spolu s cukrem vyšleháme do krásné pěny, do které poté přidáme mléko nebo smetanu ke šlehání. Jestliže se rozhodnete pro smetanu, je určitě dobré si všimnout procenta tuku obsažené ve smetaně. Čím vyšší procento, tím lepší a kvalitnější smetana. 
Někdo nahrazuje mléko smetanou právě proto, že je těsto pak více sametovější, vláčnější a výsledná bábovka je daleko chuťově lepší než s použitím mléka

Zdroj: Ingrid Balabanova / Shutterstock

Do vyšlehané pěny přilijeme i 3 lžíce rumu. Opět zde platí, že záleží na chuti každého z nás, tudíž role rumu v margotkové bábovce není zcela zásadní. Rozhodně nehraje žádnou klíčovou roli, abyste se museli strachovat o těsto.
Takto umíchanou pěnu přidáme do sypkých ingrediencí a pečlivě promícháme.

Mísu, ve které jsme si umíchali pěnu, dokonale omyjeme a vlijeme do ní zbylé bílky. Můžete přidat i špetku cukru. Bílky začneme šlehat nejprve pozvolna a poté přidáváme rychlost. Šleháme tak dlouho, dokud nám nevznikne hustý a pevný sníh, který by měl po vyjmutí metel vytvořit tuhé špičky. Někdo kvalitu sněhu testuje tak, že mísu obrátí vzhůru nohama. Ten by měl držet jako přibitý a nevylít se.

Bílkový sníh přidáme k připravené hmotě a pomalu a pečlivě promícháme. Je třeba dbát na opatrnost, aby nedošlo ke zdrcnutí těsta. V takovém případě by nám těsto bylo k ničemu a bylo by zapotřebí začít celý proces znovu. Poté si vezmeme namraženou Margotku, kterou nastrouháme a zapracujeme do těsta.
To poté vlijeme do námi připravené formy a vložíme do předem vyhřáté trouby.

Margotkovou bábovku pečeme zhruba 40-50 minut. Před koncem pečení si vezmeme špejli a bábovku na několika místech propíchneme, abychom zjistili, že je pořádně propečená. Těsto by se v žádném případě nemělo na špejli lepit.

Lehce vychladnutou bábovku opatrně vyklepneme z formy a radujeme se z kokosovo-čokoládové vůně, kterou nás tato bábovka odmění spolu s její jedinečnou chutí.

 

Zdroje: