Poctivá bábovka s tvarohem

Poctivá bábovka s tvarohem
Na bábovku má každá rodina osvědčený recept stejně jako na bramborový salát. Všichni se, ale shodneme, že tvarohová bábovka jako moučník neurazí nikoho. Přinášíme vám recept našich prarodičů plný másla, tvarohu a poctivé pekařiny. Návštěva vás jistě bude prosit o recept.  

Potřebné suroviny a postup  

  • 3 hrnky polohrubé mouky  
  • 1 hrnek moučkového cukru 
  • 1 vanička plnotučného tvarohu 
  • 3 vejce
  • 1 kostka másla
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • Mléko dle potřeby  

Jak vidíte nejedná se o příliš dietní verzi, ale konečný výsledek za to stojí. Důležité je si pohlídat, aby se důkladně propojil prášek do pečiva s moukou a dál můžete vše přimíchat dle libosti. Mléko doléváme do požadované konzistence, cca 200 ml stačí ostatní zajistí tvaroh a voda z něj. Vše vylijeme do přichystané formy a pečeme při 170° 30–35 minut.  

Ošemetné vymazání formy – jak na to a čím.  

Cukráři se shodují, že základ je poctivě vymazaná forma. Olejem nebo kvalitním máslem neuděláte krok vedle. Nezapomínejte na středovou špici, která je kámen úrazu. Jestli si nejste jisti kupte si olej ve spreji přímo určený pro vymazání forem, plechů, roštů apod. Čím vysypete je už na vašich chutí a zvyku. Nabízí se jemně prosátá strouhanka, kokos, polohrubá nebo hrubá mouka, ořechy. Zbytek obsahu vždy sklepněte pryč z formy.

Pozor – strouhanka i mouka zanechává na povrchu bábovky potah a může vám zkazit chuťový zážitek.  

Zdroj: ffolas / Shutterstock

Jak dosáhnout rovnoměrně propečené bábovky

Těsto shrnujte od středu k okrajům. Neotvírejte přespříliš troubu a dejte bábovce čas. Klidně pečte pomaleji na 160° při větších teplotách je riziko, že okraje rychle ztvrdnou, ale vevnitř bude čekat syrové těsto. Jestli nemáte odhad a pečete poprvé, troubu vypněte už po půl hodině a nechce dopéct jen pomocí zbývajícího tepla. Vyhnete se tak nechtěnému spálení, poslední minuty bývají ošemetné.  

Čím ozvláštnit recept abyste si ještě víc pochutnali 

Tvaroh má pro někoho nepříjemně nakyslou chuť. Zjemnit ji můžete přidáním rozinek, sušených brusinek a citronové kůry. Podobat se pak bude italské Pannetone – obdoba naší bábovky, populární v Itálii během vánočních svátků. Rozinky zase přímo vybízejí k namočení přes noc do rumu. My doufáme, že si pochutnáte a recept se stane vašim oblíbeným. Někdy je v pořádku hřešit a nenahrazovat suroviny zdravějšími variantami. Pokud byste tu potřebu měli, stačí snížit obsah cukru na jednu polovinu, zvolit odtučněnou verzi tvarohu a ubrat másla. Tímto způsobem získáte zdravější variantu s pořádnou porcí bílkovin díky tvarohu.

Zdroje: