Zvládnete ji připravit? Světlá bábovka se zakysanou smetanou

Zvládnete ji připravit? Světlá bábovka se zakysanou smetanou
Dochází vám nápady na pečení a na klasickou bábovku nemáte chuť? Inspirujte se německým receptem, který přidává do svého těsta zakysanou smetanu. Bábovka je jednoduchá, rychlá, vláčná a jistě ji ocení každý jako zákusek či jako víkendovou snídani.

Pro tuto bábovku jako pro většinu ostatních nepotřebujete žádné zvláštní suroviny. Stačí vám to, co se běžně nachází ve spíži a navíc zakysaná smetana. Ta může být tím jediným, co občas v ledničce chybí.

Potřebné suroviny: 

  • 5 vajec
  • 1 špetka soli
  • 200 g cukru
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 200 g oleje
  • 360 g hladké mouky
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
  • Tuk a mouku na vymazání formy

Příprava:

Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 175 °C a vybereme vhodnou bábovkovou formu – ideálně ve velikosti 24–26 cm v průměru. Formu si vymažeme a pomoučíme, aby se nám na ni při pečení těsto nepřilepilo.

Někdo používá i papír na pečení nebo třeba disponuje silikonovou formou. Pak není vymazávání formy potřeba. 

Postup:

Jako první si do oddělíme žloutky od bílků. Žloutky si dáme v misce zatím na stranu a do vyšší misky s bílky přidáme špetku soli, poté vyšleháme tuhý sníh. Hotový sníh v misce odložíme na později.

V dalším kroku smícháme ve větší míse žloutky se všemi ostatními ingrediencemi – cukrem, vanilkovým cukrem, olejem, smetanou, moukou a kypřicím práškem. Jakmile máme vše dobře promíchané, velmi opatrně vmícháme i sníh vyšlehaný z bílků tak, aby těsto zůstalo nadýchané.

Zakysaná smetana, Zdroj: Gulsina / Shutterstock

Těsto vlijeme do připravené formy na bábovku a dáme do předem rozehřáté trouby péct přibližně na 50 minut.

Pokud používáme silikonovou formu, tak ji místo vymazávání vypláchneme studenou vodou a do vlhké, neosušené formy, vlijeme těsto.

Jestli je těsto již upečené, poznáme klasickou zkouškou pomocí špejle – pokud se těsto lepí, potřebuje se ještě chvíli péct. Jakmile je těsto upečené, opatrně formu s bábovkou vyndáme a necháme alespoň 10 minut odpočinout. Následně ji s opatrností vyklopíme a necháme vychladnout úplně. 

Jak si bábovku dozdobíme, to je jen na naší fantazii. Nejčastěji se můžeme setkat s bábovkou posypanou moučkovým cukrem, ale lze použít třeba čokoládovou polevu, posypat cukrovým zdobením aj.

Bábovka vydrží čerstvá až 5 dní, měla by ovšem být uchovaná v uzavřené nádobě (např. speciální pro dorty a koláče).

 

Zdroj: