Olejová bábovka pro mlsné jazýčky

Olejová bábovka pro mlsné jazýčky
Máte-li v rodině mlsné jazýčky, je sladký dezert po obědě samozřejmostí. Ne vždy je čas a chuť dělat se s korpusem či krémem. Úplně tedy postačí, když upečete bábovku. Bábovka je chutná a rychlá. Stihnout ji můžete během přípravy oběda.

Bábovka má v jídelníčku své místo jisté

Kdo by rád ke kávě nezakousl sladkou bábovku? Chutné a vláčné pečené těsto přijde vhod na snídani i ke svačině. Pokud bábovku nesníte celou, snadno ji uchováte pro další dny. Bábovka je velmi oblíbeným sladkým dezertem díky její snadné přípravě i variabilitě jejich ingrediencí. Držet se můžete předlohy receptu, těsto však lze i různě obměňovat. Záleží tak zpravidla na vaší náladě, tedy zda máte chuť experimentovat nebo ne.

Během dopoledních příprav a chystání oběda vás bábovka nijak nezdrží. Využít můžete rozehřátou troubu, ve které jste předtím pekli nedělní maso a těsto můžete umíchat mezi prostíráním stolu a nakládáním špinavého nádobí do myčky. Víte, že umíchat bábovkové těsto zvládnete do dvaceti minut? Ve většině případů také budete mít všechny potřebné ingredience doma.

Co na olejovou bábovku potřebuje:

Připravte si:

  • 2 a půl hrnku polohrubé mouky
  • 2 hrníčky cukru
  • tři čtvrtě hrníčku slunečnicového oleje
  • 4 velká vejce v pokojové teplotě
  • 1 hrnek mléka
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 2 čajové lžičky jedlé sody
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • špetku soli

Kdy jste stihli k obědu upéct také bábovku... přesně takhle se vás bude ptát překvapená rodina, která ani netuší, jak snadná je příprava bábovkového těsta. To jim ale určitě neříkejte! Jen se šibalsky usmějte a nabídněte jim, že si klidně mohou přidat.

„Chybí vám doma olej? Místo jednoho hrnku oleje do bábovky použijte tři čtvrtě hrnku změklého másla. Do těsta můžete použít tak olej olivový.”

Jak umíchat bábovkové těsto do 20 minut?

S ničím neotálejte a rozehřejte si troubu na teplotu 180 °C. Pečlivě vymažte a vysypejte formu. Smíchejte polohrubou mouku s kypřícím práškem, jedlou sodou a špetkou soli. Vaječná bílka oddělte od žloutků a umíchejte z nich pevný bílkový sníh. To vám půjde nejlépe za předpokladu, že použijete vejce v pokojové teplotě.

V další misce ušlehejte žloutky s cukrem, přidejte olej, mléko, vanilkový extrakt. Ručně vmíchejte směs mouky a ve finále do těsta zapracujte také tuhý bílkový sníh. Ten vmíchejte hezky jemně a pomalu, abyste zachovali nadýchanost těsta. Když teď rychle kouknete na hodinky, zjistíte, že jste tohle zvládli pod dvacet minut.

Zdroj: masa44 / Shutterstock

Teď už jen stačí nalít těsto do vymazané formy a péct po dobu 55 minut. Hotovo! Bábovku jste stihli a čas, kdy se peče můžete využít pro prostírání stolu. Kromě sladkého dezertu k odpolední kávě jste získali také bábovkou hezky provoněný dům.

 

Zdroj: