Máte rádi exotiku? A co exotickou bábovku?

Máte rádi exotiku? A co exotickou bábovku?
Jaká surovina vnese do pečení nádech exotiky? Kde ji sehnat a jak ji zpracovat? Přijďte téhle záhadě na kloub a vneste do své kuchyně trochu slunce.

Pokud patříte mezi milovníky bábovky, ale rádi máte i exotiku, konkrétně tedy exotické ovoce, je pro vás následující recept jako dělaný. Kombinuje totiž českou klasiku s tou exotickou, kombinuje českou bábovku a mnoha lidmi milovaný kokos – ano, opravdu se jedná o ovoce, konkrétně o peckovici, která je typická tvrdou skořápkou obklopující semeno plodu. 

Kokosové ořechy sice rostou zejména v Asii, střední a jižní Americe a v Africe, zkrátka v místech s vysokou vlhkostí, ale k dostání jsou samozřejmě i u nás, možná si je neutrhneme na palmě, ale dostupné rozhodně jsou. A to celé, ale i zpracované, a to většinou ve formě strouhané kokosové dužiny, kterou využijeme i u dnešního pečení. 

Pokud vám ale leží na stole kokosový ořech celý, nezoufejte, lze ho zpracovat i doma. Nejobtížnější část je však jeho otevření. Budeme k němu potřebovat šroubovák a kladivo. Na jedné straně ořechu jsou 3 žlábky. Po detailnějším prozkoumání zjistíme, že jeden z nich je měkčí než zbylé dva. Pomocí šroubováku žlábek propíchneme, vylejeme z kokosu jeho vodu a následně do něj budeme bušit kladivem, dokud nepraskne. Poté už jen zbývá odkrájet tmavé části skořápky od bíle dužiny, dužinu nastrouhat a cca 3-5 hodin sušit. 

Video, jak otevřít kokos:

Ingredience:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 50 g strouhaného kokosu + na vysypání formy (lze nahradit moukou nebo najemno nastrouhanými ořechy)
  • 1 kypřící prášek
  • 3 vejce
  • 150 g třtinového cukru
  • 150 ml kokosového mléka
  • 100 ml kokosového oleje + na vymazání formy
  • špetka soli

Pokud máme vše nachystáno, můžeme se pustit do pečení!

Postup:

  1. Nejprve si rozehřejeme troubu na 170 °C.
  2. Poté si připravíme mísu, do které nasypeme mouku, kypřicí prášek a strouhaný kokos. Vše smícháme dohromady.
  3. Následně si oddělíme žloutky od bílků. 
  4. Ke žloutkům přidáme třtinový cukr a následně směs vyšleháme. Poté vmícháme kokosové mléko a rozpuštěný kokosový olej.
  5. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme v sníh. 
  6. Ke směsi ze žloutků přidáme předem smíchané sypké suroviny. Poté pomalu vmícháme sníh z bílků. 
  7. Připravíme si formu na bábovku, vymažeme ji olejem a vysypeme strouhaným kokosem.
  8. Do takto připravené formy následně nalijeme těsto.
  9. Dáme péct do předehřáté trouby na 40 minut
  10. Po 40 minutách bábovku vytáhneme, necháme zchladnout, vyklopíme a můžeme servírovat.