Jak připravit na jazyku se rozplývající bábovku bez mléka?

Jak připravit na jazyku se rozplývající bábovku bez mléka?
Bábovkové těsto je ideální pro experimentování. Je tak spolehlivé a snese toho opravdu hodně. Bábovka může být sestavena ze spousty ingrediencí. Hodně surovin lze při její výrobě pro změnu vynechat, například mléko.

Proč z těsta na bábovku vynechávat mléko?

Bábovka je oblíbená už z toho důvodu, že je její těsto velmi variabilní. Přidávat a ubírat z něj lze řadu ingrediencí, například mléko. Ale proč vůbec vynechávat z těsta na bábovku mléko? Důvodů je celá řada. Mezi nejčastější z nich patří například intolerance na mléko. Dalším důvodem je veganství. V tomto případě lze z těsta vynechat také vejce. Mléko nemusíte vynechat, nýbrž ho nahradit. Pro tyto případy jsou vhodná rostlinná mléka, jako je kokosové, sójové či mandlové. Mléko z bábovky můžete vynechat i z jen tak prostého důvodu, že vám v lednici chybí.

Zdroj: vitals / Shutterstock

Fakt, že jste při přípravě bábovky vynechali mléko, v konečném výsledku ani nepoznáte. Bábovka bude pořád hezky vláčná a velmi chutná.

Na bábovku bez mléka potřebujete tyto suroviny:

  • 4 velká vejce
  • 200 g cukru
  • 180 ml rostlinného oleje
  • 400 g kokosového mléka (jedna klasická plechovka)
  • 350 g polohrubé mouky
  • jednu polévkovou lžíci vanilkového extraktu
  • jeden prášek do pečiva
  • jednu polévkovou lžíci jedlé sody
  • špetku soli

Jaký je postup při přípravě bábovky bez mléka?

Rozehřejte si troubu na teplotu 180 °C a vymažte si bábovkovou formu. Máte problém s tím, že vám bábovka z formy nechce vylézt? V tom případě ji příště musíte vymazat pečlivěji nebo zvolit například silikonovou formu, na kterou se těsto tolik nelepí.

Ve velké míse smícháme přes sítko prosetou polohrubou mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou a špetkou soli. Ve druhé misce vyšleháme vajíčkové bílky do tuhého sněhu. Třetí misku použijeme pro vajíčkový žloutek, který vyšleháme spolu s cukrem do hladké pěny. Do této směsi postupně přidáváme olej, vanilkový extrakt a kokosové mléko.

„Plechovka kokosového mléka dokáže v bábovce skvěle nahradit kravské mléko.“

Uberte výkon mixéru a do žloutkové směsi pomalu zapracujte směs mouky, sody a prášku do pečiva. Jakmile mouku dostatečně zapracujete, můžete už mixér vypnout a schovat. Poslední ingredienci, která vám zůstala na stole – bílkový sníh do těsta vmíchejte jemně vařečkou.

Bábovku pečte asi 50 minut při teplotě 180 °C. V závěru nezapomeňte bábovkovou formu přikrýt kouskem alobalu nebo pečícího papíru, aby se vám bábovka zespodu nespálila. Bábovku nevyhánějte z formy hned. Vytáhněte ji z trouby a alespoň 10 minut ji nechte ještě ve formě. Teprve potom vyklopte na talíř nebo mřížku.

Před servírováním nezapomeňte bábovku pocukrovat nebo ji polijte čokoládovou polevou. Přejeme dobrou chuť!

 

Zdroje: