Babiččina tvarohová bábovka

Babiččina tvarohová bábovka
Když jde o moučník po nedělním obědu, tradiční tvarohová bábovka je jednoznačně první volbou a rozhodně nesmí chybět v žádné rodinné sbírce receptů. Její vůně a jemnost, se kterou se přímo rozplývá na jazyku nám připomíná dětství a také dělá domov domovem, no ne? Babiččino pekařské umění asi nepředčíte, ale můžete se o to alespoň pokusit.

Upečení této tvarohové delikatesy není vůbec těžké. Navíc budeme potřebovat pouze to, co se obvykle nachází ve spíži, a pořádnou nálož tvarohu k tomu:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g másla + na vymazání formy
  • 250 g tučného měkkého tvarohu
  • 250 g cukru krupice
  • 4 vejce
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 1 balení prášku do pečiva
  • hrst rozinek nebo oříšků (nemusí být)
  • moučkový cukr na posypání

Rovnou zapneme troubu, nastavíme na 180 °C a mezitím, co se bude nahřívat, si připravíme těsto.

Stačí nám jedna mísa, ale pozor, ať je dostatečně velká, aby po míchání nebylo více ingrediencí na kuchyňské lince a podlaze než v nádobě.

Jak na dokonalé těsto?

Ujistíme se, že máslo je dostatečně změklé a pokud ano, dáme ho do připravené mísy, přisypeme krupicový cukr a utřeme, jak je zvykem, do pěny. Následně si z vajec oddělíme žloutky, které do směsi přimícháme, pomoci si můžeme elektrickým šlehačem. Nyní konečně přichází na řadu tvaroh, který také důkladně do těsta zapracujeme.

A co sypké suroviny? Do směsi nasypeme polohrubou mouku, do ní opatrně vmícháme prášek do pečiva. Můžeme ho sice vysypat jen tak, ale důkladným spojením s moukou výrazně podpoříme kypření. Nakonec přidáme vanilkový cukr a tuhý sníh ze zbylých bílků, aby bábovka byla pořádně nadýchaná! Klidně přihoďte ještě hrst rozinek nebo nasekaných oříšků pro ozvláštnění chuti, ale především všechny suroviny důkladně promíchejte.

Vymazání formy a pečení

Důkladně vymazaná a vysypaná forma je alfa-omegou úspěchu při pečení bábovky – pokud tento krok zanedbáte, tak se může stát, že nepůjde vyklopit, nebo její výsledný tvar bude všelijaký, jen ne pravidelný. Taky se jedná o babiččinu bábovku, která je vždycky jako malovaná, tak si dejte záležet!

Pokud je forma opravdu připravená, pomalu do ní přelijeme připravené těsto a uhladíme stěrkou, aby se pěkně usadilo. Vložíme do nažhavené trouby a necháme péct na 180 °C nejméně 40 minut, maximálně však 1 hodinu, nicméně záleží na výkonu vaší trouby. Pokud si nejsme jistí, píchneme špejli do středu bábovky, a pokud ji vytáhneme zcela čistou, neolepenou od těsta, je hotovo!

Jdeme do finále

Upečenou bábovku necháme vychladnout ve formě nejméně 10 minut a pak teprve vyklopíme. Na závěr posypeme moučkovým cukrem a uvaříme si k ní třeba kávu. Buďte si jistí, že tvaroh se postaral o to, aby byla natolik šťavnatá, že jinou už chtít nebudete.

Dobrou chuť!

zdroj:

  • autorský text