Babiččina bábovka plná vzpomínek

Babiččina bábovka plná vzpomínek
Babičky bývají v kuchyních doslova mistryně. Jejich vaření a pečení je jeden z mnoha důvodů, proč se k nim rádi vracíme. Tolik lásky a poctivosti, kolik dávají do svých pokrmů, vám totiž nic na světě nenahradí. Ostatně každý milujeme něco, co vařila právě ta jeho babička.

A když se řekne bábovka, nevybaví se vám teplé kakao, zasněžená chaloupka a babička, která ji pro vás s láskou upekla? Mně tedy rozhodně ano.

Ta pravá babiččina bábovka voní máslem a mlékem a bohatě stačí ji poprášit moučkovým cukrem.

Je dokonalá sama o sobě i bez dalších příkras, polev nebo zdobení.

Je to jedna z těch nejlepších bábovek, která vás k té vaší babičce vrátí snad alespoň v myšlenkách. Její přípravě věnujte dostatek času a pozornosti, tato bábovka si to vše po právu zaslouží a naše babičky to velmi dobře věděly. Odměnou vám pak bude výborný moučník plný vzpomínek na dětství. I vaše děti a vnoučata na ni budou jednou vzpomínat přesně s tou láskou, kterou vložíte vy do její přípravy. Ta je sice maličko náročnější než obyčejná olejová bábovka, ale rozhodně to za tu námahu stojí.

Suroviny:  

  • 6 vajec  
  • 300 g cukru  
  • 180 g másla  
  • 250 ml mléka  
  • 450 g hrubé mouky  
  • 1 vanilkový cukr  
  • 1 kypřící prášek do pečiva  
  • Tuk a mouka na vymazání a vysypání formy  

Postup:  

  • Troubu předehřejeme na 180 °C, formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, popřípadě jemnou strouhankou.  
  • Oddělíme žloutky a bílky, které dáme do chladničky společně se šlehacími metličkami. Sníh z vychlazených bílků bude totiž lépe a rychleji vyšlehaný.  
  • Mouku smícháme s kypřícím práškem.  
  • Žloutky utřeme s cukrem do pěny, postupně pak zašleháváme změklé máslo a mléko.  
  • Do směsi po částech vmícháme mouku.  
  • Z bílků ušleháme tuhý, pevný sníh. Ke konci šlehání přidáme vanilkový cukr. Hotový sníh opatrně a jemně zapracujeme do těsta, jako bychom ho chtěli do něj zabalit. Něžné zacházení je zde opravdu důležité, aby sníh v těstě splnil svou funkci. Závisí na něm to, že bábovka bude lehká a nadýchaná jako peříčko.
  • Pečeme 60 minut, hotovou bábovku poznáme tak, že se nám těsto nelepí na špejli.  

Tip: Jakákoliv bábovka je velmi oblíbená v mramorové verzi. U té babiččiny to platí také, možná i dvojnásob. Do jedné poloviny hotového těsta přidáme 3 lžíce kakaa a do formy pak lijeme střídavě světlé a tmavé těsto. Fantazii se zde meze nekladou, výsledný mramor může být vždy originál. Pokud vám bábovka nejde vyklopit, použijte starý trik právě od našich babiček.

Zdroj: Viktor1 / Shutterstock

Formu otočíme jako vždy dnem vzhůru na talíř, prkénko nebo mřížku a přikryjeme ji mokrým hadrem či utěrkou. Někdy je potřeba utěrku namočit do studené vody několikrát během chladnutí, to záleží také na typu formy, kterou používáte. Bábovka pak během chvilky sama volně vyklouzne.

K samotnému snězení bábovky si udělejte hrnek kakaa. Uvidíte, jak vám taková svačinka zvedne náladu. Zvlášť pokud si ji dopřejete s celou rodinou.

 

Zdroje: