Jak správně používat klimatizaci v autě a pohodlně přežít i ta největší horka

Jak správně používat klimatizaci v autě a pohodlně přežít i ta největší horka
Stačí jarní teploty a hodina na přímém slunečním světle a z auta se stává skleník. Při nesprávném použití klimatizace ovšem chlazení nejenom nebude efektivní, ale může vám také přivodit nachlazení.

Zaparkujte ve stínu 

Jako majitel vozidla s klimatizací zkrátka spoléháte na to, že nasednete a do několika minut se auto vychladí. Abyste ale nemuseli sedat do rozpáleného interiéru, dejte si příště práci s výběrem parkovacího místa. Zní to triviálně, ale rozdíl mezi stáním několik hodin na slunci nebo ve stínu může být i desítky stupňů celsia. Pokud nemáte na výběr nebo se vám nechce od auta dojít delší vzdálenost, zvažte koupi clony na přední sklo. Většinou se užívá v zimě proti námraze, svůj účel ale plní i v létě. Jistě ji oceníte jako ochranu před rozpáleným volantem a celou palubní deskou. 

Při nástupu do auta 

Pokud máte alespoň několik málo minut, například během vyskládání nákupu nebo nalodění zbytku rodiny, otevřete dveře. Tím umožníte vnitřnímu horkému vzduchu, aby se alespoň částečně promísil s tím vnějším, o něco chladnějším. Stejně tak učiňte krátce po rozjíždění, na moment nechce otevřená okénka. Vám se uleví od teplotního šoku a uvnitř začne cirkulovat čerstvý vzduch. Teprve když začne být teplota v autě snesitelná nebo alespoň srovnatelná s tou vnější, je čas zapnout klimatizaci. 

Jak správně nastavit klimatizaci 

Nejdříve nastavte ventilátory tak, aby co nejméně foukaly přímo na vás. Ideální je, když je namíříte do dveří a stropu, vzduch pak bude obíhat po celém autě. Pokud ventilátor namíříte přímo na vás, jste na správné cestě k nepříjemnému nachlazení. Pokud je to možné, zpočátku vypněte chlazení u nohou. Sice vás osvěží nejlépe, ale takovému teplotnímu šoku se raději vystavovat nechcete. 

Pro rychlé vychlazení auta je nejlepší nejdříve zapnout klimatizaci na maximum. Poté nastavte teplotu maximálně o 5 stupňů nižší, než je okolní prostředí. To závisí také na delce trasy, kterou plánujete urazit. Pokud jedete jen pár minut na nákup, klimatizaci se ani nevyplatí zapínat a je lepší vystačit si pouze s otevřenými okny. Pokud jedete dlouhou trasu a nechystáte se každých pár minut vystupovat, pak se nemusíte bát teplotu pohodlně snížit. Myslete ale na to, že před vystoupením je lepší ji pomalu srovnávat s venkovní teplotou. 

Zdroje: