Hledáte ideální drink na léto? Vyzkoušejte Aperol Spritz

Hledáte ideální drink na léto? Vyzkoušejte Aperol Spritz
Pokud máte Instagram, určitě jste zaznamenali éru letních drinků typické oranžové barvy. Co to influenceři i běžní smrtelníci mají ve skleničkách? Jedná se o Aperol. Letní sezóna se blíží, můžete se tedy inspirovat třeba tímto drinkem.

Kde se vzal Aperol

Jedná se o nápoj zařaditelný mezi kořeněné bittery. Má oranžovočervenou barvu a typická je pro něj ovocná, lehce hořká chuť.

Zdroj: Autor: davide bonaldo / Shutterstock

Nápoj pochází z Itálie, kde se poprvé objevil v roce 1919. Na svět ho přivedl rodinný podnik bratrů Barbieri. Ti firmu zdědili po svém otci. Plných sedm let pak pracovali na finální receptuře. Většího úspěchu se však nápoji podařilo dosáhnout až po druhé světové válce.

Přesný výrobní postup je dodnes tajemstvím. Je však známo, že charakteristické aroma dodávají Aperolu hořké pomeranče, rebarbora a hořec.

Má oranžovočervenou barvu a typická je pro něj ovocná, lehce hořká chuť.

Kontinuitu rodinné značky se podařilo do určité míry uchovat až do současnosti. V roce 1993 firmu F.lli Barbieri koupila sppolečnost Barbero 1891. Ta se v prosinci 2003 stala součástí skupiny Campari, která aktuálně vyrábí i Aperol.

Proč je Aperol tolik oblíbený a jak ho vlastně pít

K oblibě zcela jistě přispěl nejen masivní marketing, ale také to, že se zkrátka „dobře“ pije. Nápoj má velmi příjemnou chuť a nízký obsah alkoholu, pouze kolem 11 %.

Voní i chutná podobně jako nápoj Campari, Aperol je však méně hořký a liší se též nízkým obsahem alkoholu. Oba alkoholické nápoje od sebe odlišíte i podle barvy. Pokud se tak setkáte s drinkem, který není oranžový, ale červený, dotyčný popíjí právě Campari.

Tento italský aperitiv rychle zdomácněl i u nás. A to především jako míchaný Aperol Spritz. Dříve se připravoval různě, postup se lišil málem v každém italském barvu. Nakonec se ovšem recept povedlo sjednotit do následující podoby:

K jeho namíchání potřebujete jednoduše 3 díly Prosecca, 2 díly Aperolu a 1 díl sodovky. Přesné množství určíte jednoduše, jedním dílem se zpravidla rozumí 1 decilitr. Drink se podává s ledem a dozdobený plátky pomeranče.

Zdroj: