5 jazyků lásky: Jakým způsobem dáváte a přijímáte lásku vy?

5 jazyků lásky: Jakým způsobem dáváte a přijímáte lásku vy?
Různí lidé dávají a přijímají lásku různými způsoby. Když se naučíte rozpoznat tyto preference u sebe i u svých blízkých, můžete se naučit identifikovat kořeny svých konfliktů, navázat hlubší vztah a skutečně se sblížit.

Co je 5 jazyků lásky

Láska je v jistém ohledu něco jako národní měna: Jedna mince nebo bankovka má velkou hodnotu v určité zemi, menší hodnotu v zemích, které s ní sousedí, a nulovou hodnotu v mnoha jiných zemích. Ve vztazích je nezbytné poznat emoční měnu lidí, kteří jsou nám blízcí, a identifikace jejich jazyka lásky je její součástí.

S myšlenkou, že lidé vyjadřují lásku různými způsoby, přišel poprvé Američan Gary Chapman. Chapman je známý manželský poradce a organizátor manželských seminářů. Kniha 5 jazyků lásky je jedním z nejoblíbenějších Chapmanových titulů, který se již řadu let drží na předních místech různých žebříčků bestsellerů, prodalo se ho více než dvacet milionů výtisků a od roku 2007 je na seznamu bestsellerů New York Times. 

Koncept, který poradce a pastor Gary Chapman rozvedl v řadě knih, převzali mnozí další autoři a manželští poradci. Pět jazyků lásky označuje pět jednoduchých způsobů, kterými chceme, aby nám byla projevována láska, a způsoby, kterými projevujeme lásku druhým. Pokud byste si svým jazykem nebyli jistí, můžete si udělat zdarma test na oficiálních Chapmanových stránkách. Toto je pět jazyků lásky, kterými dle Chapmana hovoříme.

Jazyk lásky: Činy, skutky a dárky, zdroj: Studio Romantic / Shutterstock

Jazyk lásky č. 1: Slova potvrzení

Ti z nás, jejichž jazykem lásky jsou slova potvrzení, si cení slovního spojení. Chtějí slyšet, co přesně na nich oceňujete nebo obdivujete. Například: „Moc se mi líbilo, jak jsi včera připravil večeři"; „Páni, to bylo od tebe hezké, že jsi uspořádal ten sousedský táborák"; nebo prostě „Mám tě rád".

Jazyk lásky č. 2: Činy a skutky

Někteří z nás se cítí nejvíce milováni, když nám druzí podají pomocnou ruku nebo pro nás udělají něco milého. Pro každého, jehož nádrž lásky se plní tím, že lidé přiloží ruku k dílu, je pohled na někoho, kdo záměrně skenuje okolí, aby zjistil, co může udělat pro zlepšení svého prostředí, jasným a láskyplným signálem.

Jazyk lásky č. 3: Dárky

Ti z nás, jejichž jazykem lásky jsou dárky, nemusí být nutně materialisté. Cítí se milováni, když jim někdo daruje konkrétní věc, hmotnou nebo nehmotnou, která jim pomůže cítit se výjimečně. To, na čem záleží, je to, že na ně někdo myslí.

Fyzický dotek, zdroj: Bernd Leitner Photography / Shutterstock

Jazyk lásky č. 4: Čas

Pro lidi, jejichž jazykem lásky je společně strávený čas, je cennou devizou, když se jim někdo věnuje bez omezení. Nejde ani tak o to, co spolu děláte, ale o to, že jste spolu a že se vám daná osoba plně věnuje.

Jazyk lásky č. 5: Fyzický dotek

Jazyk fyzického doteku může být jak platonický –⁠ jako nadšené poplácání kamarádky po rameni, když vám řekne, že vyhrála pohovor do vysněné práce. tak i intimní –⁠ jako mazlení či sex s partnerem.