Ajurvéda: Omlazení prostřednictvím péče o sebe sama

Ajurvéda: Omlazení prostřednictvím péče o sebe sama
Jsou dny, kdy je nám opravdu na nic. Cítíme se pod psa a nemáme ani trošku energie. Ajurvéda se zabývá rovnováhou v lidském životě a poskytuje nám tipy, jak obnovit svou energii a najít rovnováhu pro tělo i duši.

První pomoc pro získání energie

Když se necítíme dobře, je na prvním místě odpočinek. Kromě spánku a řízeného zklidnění, ať už je to meditace nebo dechové cvičení, můžete zkusit ajurvédskou první pomoc. Ta spočívá v pomalé a laskavé péči o své tělo v jemném naladění na mysl. 

Zklidněte se pomocí pomalého protahování celého těla v propojení s pomalým a hlubokým dýcháním. Nejprve si protáhněte ruce a nohy, poté celé tělo a na závěr hlavu. Můžete použít jógové cviky, ale ještě lépe se řiďte vlastní intuicí, vaše tělo moc dobře ví, co potřebuje. Dejte si čas.

Zdroj: Autor: Roy photo / Shutterstock

Po protažení se namasírujte teplým olejem. Horkou vodou ohřejte láhev sezamového oleje (nemáte-li, stačí i kokosový nebo olivový za studena lisovaný olej) a olej lehce rozetřete po celém těle. Nezapomeňte na místa jako jsou chodidla nebo obličej a krk. Větší pozornost také věnujte všem kloubům, mezerám mezi prsty a uším. 

Po masáži vstupte do sprchy a příjemným proudem teplé vody smyjte olej z těla. V žádném případě nepoužívejte mýdlo, na vašem těle by měl zůstat lehký olejový film. Utřete se nahřátým ručníkem a oblečte si příjemné šaty z přírodního materiálu. Poté se uložte do postele a chvíli odpočívejte. 

Pokud si pravidelně dopřejete čas sami na sebe v tichém propojení se svým tělem, snadněji si udržíte rovnováhu ve svém těle i mysli.  

Zdroj:

  • autorský text