Jak na podzim posílit imunitu podle ajurvédského lékaře

Jak na podzim posílit imunitu podle ajurvédského lékaře
Na podzim se můžeme cítit opotřebení, křehcí a být více náchylní k nemocem. Podle ajurvédy je podzim obdobím jemné energie, která řídí pohyb. Tělo bojuje s chladem, ztrátou koncentrace a výkyvy nálad. Cílem ajurvédy je uvést tělo i mysl do stavu harmonie.

Ajurvéda se zaměřuje na preventivní a ozdravné terapie, a to především pomocí různých metod očisty. I přestože jsou po celém světě vzdělaní ajurvédští terapeuté, základem tohoto léčebného systému je vytvoření individuálních návyků a cvičení k obnovení rovnováhy v těle i mysli. Světově uznávaný ajurvédský lékař z Indie Vasant Lad radí několik preventivních technik, které si může osvojit každý jednotlivec.

Celotělová olejová masáž

Suché a mrazivé počasí vysouší naši pokožku. Dopřejte ji proto pravidelnou masáž nejlépe teplým sezamovým nebo mandlovým olejem. Nemusíte každý den chodit na masáž k profesionálovi, namasírovat se můžete sami nebo poprosit někoho blízkého. 

Masáž chodidel

Před spánkem si namasírujte chodidla. Promačkejte si celou plosku nohy, nezapomeňte ani na prsty a mezery mezi nimi. Skrze reflexní zóny na chodidlech aktivujete energetické dráhy v těle a podpoříte v nich proudění energie.

Masáž dásní

Výbornou prevencí proti zánětu dásní je jejich masáž. Každý večer před spaním proveďte tuto proceduru: Lžíci olivového oleje promíchejte v ústech, vyplivněte, a poté si čistým ukazováčkem jemně masírujte dásně. 

Aplikace oleje na nosní sliznici

Rýmě a vysušené sliznici můžete předcházet aplikací oleje do nosu. Mírně zakloňte hlavu a do každé nosní dírky nakapejte 3–5 kapek sezamového oleje nebo teplého ghí (přepuštěného másla). Hlavu nechte chvíli zakloněnou, ideální je aplikovat olej vleže na zádech. 

Zdroj: