Královna Alžběta a princ Philip měli 8 vnoučat. Znáte je všechny?

Královna Alžběta a princ Philip měli 8 vnoučat. Znáte je všechny?
Královna Alžběta II. měla ke svým vnoučatům zvláštní pouto. Když 8. září 2022 ve věku 96 let zemřela, zanechala po sobě i se svým zesnulým manželem, princem Philipem celkem 8 vnoučat. Máte povědomí o všech, a znáte jejich životní příběhy a osudy?

Ačkoli nedávno zesnulá panovnice Velké Británie o své rodině veřejně mluvila poměrně zřídka, sdílela se svými vnoučaty několik milých okamžiků na veřejných akcích, včetně oficiálních královských výletů a královských svateb. Kromě toho, že pak byla královna Alžběta osminásobnou babičkou, byla také prababičkou dvanácti pravnoučat. Je tedy nad slunce jasné, že rozrůstání královské rodiny a zachování šlechtického odkazu je navenek výrazně znát. Tento článek se věnuje zejména vnoučatům královny Alžbety, z nichž každé má svůj jedinečný a osobitý příběh. 

Peter Phillips

Peter Phillips se narodil 15. listopadu 1977 princezně Anně a Marku Philipsovi a je prvorozeným vnoučetem královny Alžběty. Přestože Peter nemá královský titul, je sedmnáctý v linii následnictví britského trůnu. Peter sice není v centru pozornosti tolik jako jeho bratranci princ William a princ Harry, v průběhu let se však zúčastnil několika královských akcí. V roce 2008 si vzal Kanaďanku Autumn Kelly. Ačkoliv se pár v roce 2021 rozvedl, zůstaly Peterovi ze vztahu dvě dcery – Savannah a Isla. 

Zara Tindall

Zara Tindallová (rozená Phillipsová) se narodila 15. května 1981 taktéž princezně Anně a kapitánu Philipsovi, a je tak druhým vnoučetem a první vnučkou královny. Stejně jako její bratr nemá královský titul, ale je dvacátá v linii následnictví britského trůnu. V červenci 2011 se Zara provdala za Mikea Tindalla. Mají spolu tři děti: Miu (nar. 2014), Lenu (nar. 2018) a Lucase (nar. 2021). Zara sdílí lásku své babičky k jízdě na koni, její jezdecká kariéra se datuje od roku 2000. Byla také po boku královny Alžběty na různých královských akcích, včetně mnoha dostihových závodů Royal Ascot. 

Princ William

Princ William se narodil 21. června 1982 princi Charlesovi a zesnulé princezně Dianě a je třetím vnoučetem královny Alžběty. Po smrti královny a nástupu svého otce je William dalším v řadě na trůn. Dne 29. dubna 2011 William během extravagantního obřadu ve Westminsterském opatství v Londýně zavřel sňatek s Kate Middletonovou. Od té doby spolu pár přivítal tři děti: prince George (nar. 2013), princeznu Charlotte (nar. 2015) a prince Louise (nar. 2018). William se svou babičkou v průběhu let sdílel mnoho milých chvil, a to i na různých oficiálních královských akcích. 9. září 2022, den po smrti královny Alžběty, král Karel III. oficiálně jmenoval Williama a Middletonovou princem a princeznou z Walesu. 

Princ Harry

Princ Harry se narodil 15. září 1984 princi Charlesovi a zesnulé princezně Dianě a je čtvrtým vnoučetem královny Alžběty. Po narození tří dětí svého bratra prince Williama je vévoda ze Sussexu pátým v pořadí na trůn. Dne 19. května 2018 se během královské svatby v kapli svatého Jiří na hradě Windsor oženil s Meghan Markleovou, se kterou má dva potomky – Archieho (nar. 2019) a Lilibeth (nar. 2021). Harry je aktuálně považován tak trochu za černou ovci rodiny. Pomyslným posledním hřebíčkem do rakve příbuzenských vztahů pak byl nedávno zveřejněný dokument Harry & Meghan z dílny společnosti Netflix. 

Princezna Beatrice

Princezna Beatrice se narodila 8. srpna 1988 princi Andrewovi a Sarah Fergusonové a je pátým vnoučetem královny Alžběty. V současné době je devátou v pořadí na trůn. Dne 17. července 2020 se Beatrice provdala za businessmana Edoarda Mapelliho Mozziho. Na obřad si oblékla diadém s třásněmi královny Marie, který měla na sobě i královna na své vlastní svatbě – a jako svatební šaty si znovu oblékla model, který královna nosila v 50. letech 20. století. Beatrice se díky jejich manželství stala nevlastní matkou Edoardova syna Christophera Woolfa. Později, v září 2021, porodila své první dítě, dceru Siennu Elizabeth Mapelli Mozzi. 

Princezna Eugenie

Princezna Eugenie se narodila 23. března 1990 princi Andrewovi a Sarah Fergusonové a je šestým vnoučetem královny Alžběty. Po narození dcery své sestry Beatrice je Eugenie v současnosti jedenáctou v pořadí na trůn. Eugenie se 12. října 2018 provdala za Jacka Brooksbanka během královské svatby v kapli svatého Jiří na hradě Windsor. Pár později v únoru 2021 přivítal syna jménem August Philip Hawke, u nějž očekává, že po zesnulé babičce Alžbětě podědí zejména její trpělivost, klid a laskavost, a zároveň že se dokáže vždycky zasmát sám sobě a zachovat si onu tajuplnou životní jiskru, kterou poslední královna bezpochyby měla. 

královská rodina, zdroj: 360b / Shutterstock

Lady Louise Windsorová

Lady Louise Windsorová se narodila 8. listopadu 2003 princi Edwardovi a Sophii, hraběnce z Wessexu, a je mladší vnučkou královny Alžběty. V současné době je patnáctá v pořadí na trůn. Louise navázala na odkaz svého dědečka prince Philipa láskou k jízdě v kočáře a dříve se účastnila britského halového mistrovství v tomto sportu Louise byla také jedním z vnoučat královny Alžběty, která se objevila na jejím úžasném portrétu k 90. narozeninám. 

James, vikomt Severn

James, vikomt Severn, se narodil 18. prosince 2007 princi Edwardovi a Sophii, hraběnce z Wessexu, a ve svých 14 letech je nejmladším vnukem královny Alžběty. Ačkoli James není v centru pozornosti tolik jako jeho bratranci, zúčastnil se několika akcí na počest své babičky, včetně oslav platinového jubilea panování královny Alžběty.