7 indicií, jak poznáte, že žijete s manipulátorem

7 indicií, jak poznáte, že žijete s manipulátorem
Pokud chcete vyrovnaný a spokojený vztah, musíte se držet dál od nestabilních lidí. Manipulativní partner může ze vztahu udělat doslova peklo a váš život se změní v jízdu na hodně divoké horské dráze.

Pokud máte pocit, že je váš partner zdatný manipulátor, rozhodně situaci nepodceňujte. Jde o velice citlivý a složitý problém a musíte se mít na pozoru.

Jedním z problémů je i fakt, že takový člověk může být nebezpečný. Dokonce není neobvyklé, když takový jedinec vykazuje známky sociopata nebo psychopata. Nemusíte si ani připustit, jak velký problém máte.

Pojďte si přiblížit 7 indicií, které nám napoví, zda je váš partner manipulátor. Musíte hlavně poznat a přijmout fakt, že v takovém vztahu jste a najít způsob, jak se z něj dostat ven.

Zdroj: Autor: JJ-stockstudio / Shutterstock

1. Partner vždy hraje roli oběti.

Při hádce s manipulátorem, bez ohledu na jeho vinu, vždy bude právě on obětí. V případě, že je jako viník nakonec usvědčený, nečekejte, že přijme za situaci odpovědnost.

2. Využívá slabosti a nedostatky ostatních.

Aby se ujistil, že ho nikdy neopustíte, bude zveličovat vaše nedostatky, některé si bude i vymýšlet a přesvědčovat vás o nich tak dokonale, že jim nakonec uvěříte. Manipulátor se bude snažit vám vnutit přesvědčení, že je jediný člověk, který vás pro vaše chyby a nedostatky může mít rád. V tomto počínání je opravdu šikovný a vytrvalý, až o sobě opravdu začnete pochybovat. Pokud dopustíte, aby tento stav trval déle, nakonec získáte pocit, že bez něj nemůžete existovat. To bude jeho vítězství.

3. Skvěle umí podněcovat ve vašem okolí spory.

Může vás rozhádat i s rodinou, vymyslet lži, aby vás rozdělil od přátel. Vše dělá velice pomalu, ale důsledně. A čím více vás budou přátelé a příbuzní upozorňovat na podivnosti ve vašem vztahu, budete svého partnera hájit a dříve či později vás s pocitem bezradnosti začnou vaši blízcí opouštět.

Z usměvavého člověka je najednou někdo jiný, změní mimiku, tón hlasu a často může být i extrémně urážlivý.

4. Manipulátor při ohrožení reaguje velice prudce.

Když je na manipulátora vyvíjený nátlak a získá pocit, že nemá situaci pod kontrolou, změní úplně svůj postoj. Z usměvavého člověka je najednou někdo jiný, změní mimiku, tón hlasu a často může být i extrémně urážlivý. V nejhorším případě se může uchýlit k fyzickému násilí. Nejlepším a nejbezpečnějším řešením v takové situaci je najít způsob, jak odejít.

5. Umí si vždy prosadit svůj názor.

Takový člověk je tak zdatný, že navzdory tomu, že si prosadí svůj názor, vzbudí ve vás pocit, že to byl vlastně váš názor a on se přizpůsobil z lásky k vám. Když se ukáže, že rozhodnutí bylo špatné, bude to samozřejmě jen vaše chyba.

6. Manipulátor umí být štědrý.

Zahrne vás dárky, ale je to jen proto, že si tímto způsobem upevňuje svou pozici. Dokud bude vše fungovat podle jeho představ, můžete se cítit šťastně a milovaně.

7. Impulzivita může vést ke ztrátě kontroly.

Pokud se to stane, je schopný vám ublížit, ponížit vás, vyvolat ve vás pocit viny. Nebojí se zajít tak daleko a vyhrožovat vám zveřejněním intimností z vašeho života. Opět může vše přerůst v násilí.

Pokud jste v některých bodech nalezli podobnost, co nejrychleji takového člověka odstraňte ze svého života.

Zdroj: stopnasili.cz, mojezdravi.cz