5 tipů na knížky o sourozenectví aneb jak dítě připravit na nový přírůstek do rodiny

5 tipů na knížky o sourozenectví aneb jak dítě připravit na nový přírůstek do rodiny
S příchodem nového sourozence mohou přijít i obavy prvorozeného o rodičovskou pozornost. Proto je vhodné mít po ruce několik knih, jejichž společným čtením můžeme dítě na narození miminka připravit. Podívejte se na některé z nich a pomozte svému dítěti vybudovat pevnou emoční podporu.

Cesta na svět (Jana H. Hoffstädter)

Tato bohatě ilustrovaná knížka je určena všem dětem, které mají potřebu odkrýt tajemství, jak přišly na svět. Příběh otevřeně, ale přitom citlivě odpovídá na zvídavé otázky malého předškoláka, který očekává příchod malého sourozence. 

Zdroj: Autor: galsand / Shutterstock

Anežka se těší na miminko (Lenka Rožnovská)

O brzkém příchodu sourozence se dozvídá i malá Anežka, když pod stromeček dostane kočárek s dárečky. Anežka rozbaluje dárky a zjišťuje, že nejsou pro ni, ale pro miminko. Hned je netrpělivá a nejraději by miminko pod stromečkem našla společně s dárky. Vyzvídá tak alespoň na rodičích všechny informace, které se příchodu sourozence na svět týkají.   

Mám tě rád, sestřičko (Desbordes Astrid)

Milé obrázkové vyprávění o obyčejném klukovi, ze kterého se postupně stává velký bráška. Knížka popisuje sourozeneckou a rodičovskou lásku, přitom nezapomíná ani na konflikty, které ke každému vztahu patří, a jež se díky pevnému poutu vždy podaří překonat. 

Jsi velký bráška, Jsi velká sestřička (Bedford David, Poole Susi)

Tyto dvě útlé obrázkové knížky jsou určeny pro nejmenší. Na jednoduchém příběhu se snaží dětem ukázat, jak se s příchodem sourozence jejich život změní. Zaměřují se především na roli staršího sourozence a jeho důležité úlohy v novém rodinném vztahu. 

Na jednoduchém příběhu se snaží dětem ukázat, jak se s příchodem sourozence jejich život změní.

Sourozenci (Rocio Bonilla)

S příchodem sourozence brzy přijde také přetahování o hračky, zaškvařování a boj o pozornost rodičů. Sourozenecký vztah přináší nejen pěkné chvíle, ale i tyto obzvlášť pro rodiče nemilé okamžiky. Ještě před příchodem sourozence si můžeme s dítětem povídat nad humorným příběhem o sourozeneckých útrapách. Příběh je psaný trefně, přitom s lehkostí a pomocí nádherných ilustrací ukazuje, proč jsou pro nás sourozenci tak důležití. Kniha je doporučena dětem od 5 let.