5 nápadů na aktivity v kruhu rodinném: Uspořádejte turnaj v deskovkách, domácí kino nebo závod ve skoku přes švihadlo

5 nápadů na aktivity v kruhu rodinném: Uspořádejte turnaj v deskovkách, domácí kino nebo závod ve skoku přes švihadlo
Více než kdy jindy jsme nyní zavřeni v našich bytech s ostatními členy domácnosti. Avšak trávíme čas skutečně společně? Čas v rodinném kruhu se stává zavedenou rutinou, ve které se věnujeme svým povinnostem a individuálním zábavám. Nezapomínejme, že kvalitní rodinný čas vypadá trochu jinak.

Rodinná večeře

Výhody společné večeře k utužení rodinných vztahů jsou nám dobře známy, ale jen málokdo je dodržuje. Je v pořádku, že rodiče občas preferují klidnou večeři, poté co jejich děti usnou. Avšak je škoda nechat si ujít příležitost k posílení rodinných vazeb a zlepšení dynamiky celé rodiny. Nejmenší děti se učí napodobováním, a večeře v rodinném kruhu je šancí, jak je naučit zdravým návykům. Navíc, pokud večeříme u vypnuté televize, je to vzácná příležitost k rodinné konverzaci. 

Turnaj v deskových hrách

Je důležité se jako rodina společně scházet, ale stejně důležité je, aby se všichni členové rodiny na tato setkání tešili. Zkuste vytáhnout zapomenuté deskové hry a uspořádejte rodinný turnaj. Jsou-li děti malé, zapojte ty starší nebo sami uspořádejte rychlou bojovku po bytě nebo zahradě. Plánujte tyto aktivní chvíle společně a uvidíte, že brzy i vaše děti budou chodit s nápadem na společné aktivity. 

Najděte si společný koníček

Možná se už dlouho chcete naučit cizí jazyk a vaše dítě se jej právě začalo učit ve škole. Začněte spolu soutěžit na Duolingu, kdo nasbírá víc lingotů. Chcete trávit víc času venku a máte nevyužitou zahradu? Vytvořte si experimentální záhony – experimentální proto, že si na nich můžete zkoušet pěstovat téměř cokoliv, společně se tak učit a získávat pěstitelské zkušenosti. Vyrazte společně běhat, otužovat se, vytáhněte švihadla nebo badmintonové rakety. Zeptejte se svých dětí a uvidíte, že nápady se jen pohrnou. 

Pravidelné filmové večery

Zaveďte tematické filmové večery. Připravte si popcorn, pizzu nebo ovocnou mísu. Dopředu vyberte film na předem domluvené téma, abyste předešli hádkám a užijte si domácí kino.

Zdroj: P11irom / Shutterstock

Výlet ve dvou

Je důležité, aby se celá rodina scházela pravidelně. Stejně tak mohou být významné i individuální schůzky jen s jedním členem rodiny, při kterých je více času na rozhovory mezi čtyřma očima. Plánujte si speciální jednodenní výlet jen pro vás dva a příště se zase vystřídejte. Uvidíte tak vaše dítě ze zcela jiného pohledu, než když je stále uprostřed rodinného běhu.