4 skryté znaky nezdravého partnerského vztahu

4 skryté znaky nezdravého partnerského vztahu
Milostný a obzvlášť partnerský vztah nikdy nekončí znenadání. Často se do něj plíživě vnáší negativní stránky našich osobností, na jejichž důsledky si ve vztahu nevědomky zvykáme. Po měsících či letech společného soužití tak můžeme ze dne na den zjistit, že něco nefunguje.

Žárlení na osobní zájmy

Zdravý partnerský vztah se pozná podle vzájemné podpory obou v jejich samostatných zájmech. Vyvážit soukromé aktivity a společný čas může být ve vztazích dost náročné, ale řešením rozhodně není útok na osobní čas toho druhého. Pokud jeden na druhého pravidelně ukazuje a vyčítá mu jeho koníčky, ukazuje to jen na nezdravou připoutanost a osobní nespokojenost dotyčného. 

Nerespektování soukromí

Milující pár spolu může trávit společný čas velice intenzivně a v těsném propojení, ale pro dlouhodobé fungování je vždy zapotřebí trochu čerstvého vzduchu. Proto je zcela nevhodné, když jeden nakukuje do osobních věcí toho druhého. Respekt k soukromí a osobnímu prostoru zaujímá na cestě k dlouhodobému zdravému vztahu jedno z čelních míst. Máte-li tendenci nahlížet milému přes rameno, zkuste si nejprve sami pro sebe pojmenovat, v čem se cítíte nejistí a pak si o tom se svým partnerem upřímně promluvte. Pokud jste naopak zaznamenali, že sami nemáte dostatek soukromí, otevřete toto téma a nastavte si hranice jasné pro obě strany. 

Partner vás vyžaduje pouze pro sebe

Lidé se v nezdravém vztahu mohou cítit izolováni od svých přátel a společnosti. Jeden z páru se odmítá účastnit společenských aktivit toho druhého, nesnese partnerovy přátelé a trucuje pokaždé, když zůstane sám doma, ač ze svého vlastního rozhodnutí. Je v pořádku, pokud jeden z páru není společenský typ a ostatních lidí se straní, ale v žádném případě by neměl mít stejné nároky na druhého, pokud ten je jiného názoru. 

Neochota k dialogu

Chcete některý z problémů otevřít a začít společně řešit, ale váš partner se tomu vyhýbá jako čert kříži? Zaměřuje se hlavně na své zraněné pocity a místo, abyste spolu došli ke konstruktivnímu řešení, vše se neustále točí kolem obhajoby a výhrůžek zraněného? Takové chování je bohužel začátek konce. Některé vztahy se rozpadnou a některé zůstávají léta na mrtvém bodě. 

Nezdravé chování nebo mocenská nerovnováha ve vztazích vychází z hlubokého strachu o ztrátu lásky a bezpečí, často vychází z modelu vytvořeném v našem dětství. Pokud vaše diskuze pokaždé končí mocenskou hádkou nebo rezignací jednoho z vás, požádejte o pomoc partnerského terapeuta, který vám pomůže najít společnou cestu a vztah opět oživit.