3 tipy, které vám pomohou lépe spát a zmírní vašeho hlavního nepřítele jménem stres

3 tipy, které vám pomohou lépe spát a zmírní vašeho hlavního nepřítele jménem stres
Spánek je hned po pravidelném cvičení nejdůležitějším pomocníkem v boji proti stresu. Co ale dělat, když váš spánek příliš kvalitní není? Máme pro vás hned tři zaručené tipy, které vám pomohou spát lépe.

1. Proměňte svou ložnici v oázu klidu

Ložnice by měla být tichým, klidným místem, které je zasvěceno pouze spánku a sexu. Odstraňte proto z ložnice počítače, televizory i pracovní materiály, zkrátka vše, co by mohlo vaši pozornost od spánku odvádět. Pořiďte si zatemňovací závěsy či rolety a pokud vás ruší zvuky zvenčí, pořiďte si špunty do uší nebo využijte zařízení na tzv. bílý šum.

Dejte si také pozor na teplotu v ložnici, ta by měla být spíše nízká, ideálně mezi 18°C až 23°C. Co se vybavení ložnice týče, měla by být útulná, laděná spíše do tlumených tónů a samozřejmě uklizená. Okolní nepořádek vás bude zbytečně rušit. Lůžkoviny by měly být příjemné na dotek, vsaďte na přírodní materiály, jako je len či bavlna. Vše ale záleží na vašem osobním vkusu. Hlavní je, abyste se v ní cítili dobře.

2. Vytvořte si večerní rituál

Před odchodem do ložnice se snažte provozovat spíše klidnější aktivity. Vypněte televizi, chvíli si čtěte nebo meditujte, můžete si dát vanu nebo zkusit nějaké relaxační techniky. Snažte se vyčistit hlavu od problémů a nechte je za dveřmi ložnice. Několik hodin před spaním se vyvarujte veškerých stimulantů, tedy kofeinu, cukru, tabáku i alkoholu.

Nejezte na noc těžká jídla, večeři volte spíše lehčí. Pokuste se chodit spát ve stejnou dobu a dbejte na to, abyste spali dostatečně dlouho, většině lidí postačuje 7 až 9 hodin, ale je to značně individuální, řiďte se podle toho, co vyhovuje vám. Snažte se omezit rozdíl ve spánkovém režimu ve všední dny a o víkendech na maximálně jednu hodinu. Pokud neusnete do 20 minut, opusťte ložnici a věnujte se něčemu relaxačnímu. Čtěte si nebo poslouchejte uklidňující hudbu. Až budete unavení, vraťte se do postele. 

Vytvořte si večerní rituál, Zdroj: Dejan Dundjerski / Shutterstock

3. Začleňte do svého dne pravidelný pohyb

Nemusí se jednat o žádné náročné cvičení, pokud nejste zvyklí se pravidelně hýbat, postačí delší procházka nebo začněte chodit pravidelně plavat, či se přihlaste na skupinová cvičení s kamarádkou nebo kamarádem. Kdykoliv budete moci vyrazte někam do přírody. Projděte se po lese, běžte si zaběhat se psem do parku, projeďte se na kole kolem rybníku, vyběhněte do polí. Do svého rituálu před spaním můžete také zařadit večerní procházku, pobyt na čerstvém vzduchu vám jen prospěje.

 

Zdroje: