10 nejbohatších mužů roku 2020 aneb borci, kteří dokázali na koronavirové pandemii slušně vydělat

10 nejbohatších mužů roku 2020 aneb borci, kteří dokázali na koronavirové pandemii slušně vydělat
Časopis Forbes představuje každý rok nejbohatší lidi světa. I v roce 2020 to jsou především Američani, kteří dominují seznamu nejbohatších lidí na světě. Koronavirová krize přinesla hodně změn, někteří miliardáři utrpěli velké ztráty, zatímco jiní z pandemie profitovali.

10. místo: Sergey Brin, USA

Na desátém místě v žebříčku nejbohatších lidí na světě je Sergey Brin – počítačový vědec a spoluzakladatel společnosti Google. Brin vlastní 76,6 miliard dolarů. Až na úplném konci roku 2020 se objevil na desáté příčce nejbohatších lidí na Zemi. Je považován za nejbohatšího imigranta, Brin se totiž narodil v Rusku, než se odstěhoval do Ameriky.

Zdroj: Autor: Rob Crandall / Shutterstock

9. místo: Larry Page, USA

Bývalý generální ředitel společnosti Google Alphabet se v říjnu vrátil do špičkové desítky poté, co byl vyloučen z Amancio Ortega. Page má dle aktuálních čísel celkem 78,8 miliard dolarů. Tím má o 2,2 miliardy amerických dolarů víc nežli Sergej Brin. Současně nahradil Steva Ballmera, který byl před ním na devátém místě (stejně jako Ortega z tohoto žebříčku vypadl).

8. místo: Warren Buffett, USA

Přestože burzovní mistr Warren Buffett vydělal loni zhruba osm miliard dolarů, oproti roku 2019 klesl o jedno místo v žebříčku. Je to hlavně kvůli pádu mnoha akcií v důsledku koronavirové krize. Američan, známý také jako „Oracle of Omaha“, vede holdingovou společnost Berkshire Hathaway a do roku 2021 vstoupil s 88,3 miliardy amerických dolarů.

7. místo: Larry Ellison, USA

Na sedmém místě v žebříčku nejbohatších lidí na světě je Larry Ellison – také Američan, jak jinak. Zakladatel společnosti „Oracle“ má v současné době hodnotu 88,8 miliard dolarů. Ve srovnání s předešlým rokem je to nárůst o přibližně deset miliard amerických dolarů a zlepšení se o jednu pozici.

6. místo: Zhang Shanshan, Čína

Shanshan je nejbohatším mužem v Číně se současným peněžním majetkem 95,6 miliard dolarů. Byl to on, kdo založil „Nongfu Spring“, největší nápojovou společnost v Číně. Je také předsedou pekingského farmaceutického podniku Wantai, který v roce 2020 dosáhl obrovských zisků z vakcín. Jeho vzestup zapříčinil sesun Mukeshe Ambani, nejbohatšího muže Indie, z žebříčku.

5. místo: Mark Zuckerberg, USA

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg skončil i v roce 2020 na pátém místě v žebříčku nejbohatších lidí na světě. Podle aktuálního seznamu Forbes má Američan 96,6 miliard amerických dolarů – i když mu je teprve 36 let. Tím je i nejmladším členem nejbohatší desítky.

4. místo: Bill Gates, USA

Zakladatel Microsoftu Bill Gates ztratil své druhé místo z loňského roku a v roce 2020 klesl na čtvrté místo v seznamu nejbohatších lidí světa. Gates dokázal navýšit svůj peněžní majetek i přes, možná i díky, koronavirové epidemii. Bill Gates v současné době vlastní 122,2 miliardy dolarů.

3. místo: Bernard Arnault, Francie

Nejbohatším Evropanem je Bernard Arnault z Francie. Arnault a jeho rodina mají v roce 2020 celkově 154,8 miliard amerických dolarů. To je o 40 miliard dolarů více než v loňském roce. Podnikatel holdingu „Groupe Arnault“ investuje především do luxusních předmětů a značek jako jsou Dior, Louis Vuitton, Givenchy, Fendi a Marc Jacobs. Je také vlastníkem ekonomických novin Les Échos.

2. místo: Elon Musk, USA

Dnes už víme, že zakladatel Tesly stojí v dnešní době již na prvním místě nejbohatších lidí na světě. Na konci roku 2020 mu ale patřilo ještě druhé místo. Vzhledem k rychlému nárůstu akcií Tesly v posledních měsících mu před novým rokem patřilo 183,4 miliard dolarů. V roce 2019 měl Musk jen 93,5 miliard dolarů, koronavirový rok mu tedy slušně vydělal. Kromě Tesly je Elon Musk známý také založením vesmírné společnosti SpaceX.

1. místo Jeff Bezos, USA

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos zůstal až do konce roku 2020 nejbohatším člověkem na světě se současným majetkem 193,1 miliard amerických dolarů.

Bezos během současné koronavirové krize výrazně zvýšil svůj příjem, protože skupině Amazon aktuální pandemie velmi prospěla. Kvůli této zvýšené poptávce v posledních měsících vzrostl i podíl Amazonu na burzách.